In Darwinu zadrhti roka

In Darwinu zadrhti roka - Milan Dekleva | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Dekleva
DIMENZIJA
12,49 MB
IME DATOTEKE
In Darwinu zadrhti roka.pdf
ISBN
6920893664495

OPIS

Milan Dekleva (1946) je pesnik, prozaist, esejist in prevajalec, tudi glasbenik. Piše tudi poezijo in prozo za otroke, TV-scenarije ter literarno in glasbeno publicistiko. Za svoja dela je prejel najpomembnejše nacionalne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada (1989) za pesniško zbirko Zapriseženi prah, Jenkovo nagrado (1991) za pesniško zbirko Odjedanje božjega, Župančičevo nagrado mesta Ljubljana (1995) za pesniško zbirko Šepavi soneti, Rožančevo nagrado (1999) za zbirko esejev Gnezda in katedrale, Veronikino nagrado za pesniški zbirki V živi zob (2003) in Audrey Hepburn, slišiš metlo budističnega učenca? (2008), nagrado kresnik (2006) za roman Zmagoslavje podgan in Prešernovo nagrado (2006) za življenjsko delo na področju literarne umetnosti.V vsaki od pesmi v pričujoči pesniški zbirki se skriva hrošček. Ne po naključju. Na prvi pogled neopazna bitja, ki pa predstavljajo kar četrtino vseh opisanih živalskih vrst, so simbol skritosti in majhnosti, a tudi fascinantne raznolikosti in prilagodljivosti. Hroščki predstavljajo paradoksalnost živosti. Pod svojim trdim, sijočim oklepom evolucijske neuničljivosti so tako rekoč ranljivost sama. Avtor zbirke In Darwinu zadrhti roka nagovarja prav takšno protislovnost: kako je mogoče v današnjem času brez temeljev, ob zavedanju lastne ranljivosti in nemoči, še govoriti o lepoti sveta? In ugotavlja, da je šele iz eksistenčne šibkosti mogoče uzreti magičnost vsega, kar je. A za to je treba nekoliko odstopiti od poveličevanja razuma in od človeškega samoljubja. Za nas je to zagotovo težko, za hroščke pa nam ni treba skrbeti: Zate vem, da se boš pregrizel do vrha, hrošček. Saj si agnostik.

Na prvi pogled neopazna bitja, ki pa so kar četrtina vseh opisanih živalskih vrst, simbolizirajo skritost in majhnost, a ... Članki z oznako In Darwinu zadrhti roka. prvi mesec samo 1 eur.

Dostava na dom. Večkrat nagrajena spletna trgovina. Mestna knjižnica Kranj Gregorčičeva ulica 1 4000 Kranj, SI Slovenija tel.: 04 201-35-50 fax.: 04 201-35-60 [email protected] TRR: 01252-6030371423 Največ pozornosti bralcev so letošnje leto pritegnila naslednja dela: Jezero Tadeja Goloba, Hiša Ivane Djilas, Figa Gorana Vojnoviča, Nebesa pod Pohorjem Toneta Partljiča, Otroštvo Mihe Mazzinija, Kronosova žetev Mojce Kumerdej, Jaz.Tina, Vita Divca in Tine Maze, Na tesnobi Damjane Bakarič, Umovadba Vojka Kavčiča, Les Goriciennes ... Leta 2016 je pri založbi Beletrina izšla njegova zadnja pesniška zbirka In Darwinu zadrhti roka.

POVEZANE KNJIGE