Evropa na zatožni klopi

Evropa na zatožni klopi - István Deák | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
István Deák
DIMENZIJA
12,15 MB
IME DATOTEKE
Evropa na zatožni klopi.pdf
ISBN
6883832630809

OPIS

István Deák, ameriški zgodovinar madžarskega rodu, si ves čas posredno in neposredno zastavlja vprašanje, kakšno družbo so si želeli Evropejci po koncu vojne. Od tega, še veliko bolj pa od konkretnih okoliščin okupacije in vojne v posameznem okolju, je bilo odvisno ravnanje posameznika. Velika večina Evropejcev je poskušala vojno prebroditi tako, da so čim bolj neopazno stali ob strani, se prilagajali in čakali na razplet; veliko manj je bilo tistih, ki so z okupatorjem aktivno sodelovali ali ki so se mu aktivno uprli. Kolaboracija je imela neštete odtenke: od kozarca vode žejnemu sovražnemu vojaku, do aktivne pomoči pri ovajanju in preganjanju ter idejnega soglasja s fašizmom in nacizmom. Na splošno pa velja, pravi Deák, da so kolaboranti po vsej Evropi izkoristili okupacijo in pomoč okupatorja za svoje notranjepolitične cilje in za obračunavanje z notranjimi ideološkimi sovražniki. V tem pogledu kolaboranti še zdaleč niso bili zgolj Hitlerjeve marionete.Vendar pa tudi sama okupacija ni vsem Evropejcem ponujala enakih možnosti. Načeloma velja, da je na zahodu prilagajanje lahko reševalo življenja in lajšalo tegobe vojne; na vzhodu za prilagajanje in kolaboracijo pogosto niti ni bilo možnosti, vojna je bila totalna, cilj okupatorja je bil prisvajanje ozemlja in popolna podreditev prebivalstva, vključno z uničenjem nacionalne identitete.Le v nečem pa je po vsej okupirani Evropi vladalo bolj ali manj trdno soglasje: da je treba celino očistiti \'tujerodnih elementov\', Judov, Romov, priseljencev, beguncev, avtohtonih manjšin, pa komunistov, homoseksualcev … Stara celina je po šivih pokala od ksenofobije, in če je obstajal kakšen velik vseevropski projekt, skupen okupatorju in okupiranim, potem je bilo to etnično čiščenje. Tu je jedro velike krivde, zaradi katere kolaborantska Evropa ne prenese preizkušnje na zatožni klopi.

v kateri je takrat primanjkovalo praktično vsega. Ker Evropa ni imela finančnih sredstev, so jim ponudile posojila, za katera so seveda zaračunale obresti.

Zdaj so imeli ... Miro Senica na zatožni klopi: obtožnica mu očita, da je v zadevi Delamaris pomagal "oprati" 1,3 mio € DRUŽBA FEATURED FOKUS Avtor: Urednistvo Posodobljeno: 13. Tožba, ki je vložena na podlagi zakona proti rasistični organizaciji Ku Klux Klan iz leta 1871, zahteva za zdaj še nedoločeno finančno odškodnino zaradi spodbujanja k napadu na kongres z lažnimi trditvami o ukradenih volitvah. Poleg Trumpa so na zatožni klopi tudi njegov odvetnik Rudy Giuliani ter skrajni milici Ponosni fantje in ... Zaradi grozovitega umora, ko je bila žrtev polita z vnetljivo tekočino, nato pa zažgana, se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašel žrtvin mož, ki krivde po obtožnici ne … · Večer · 2t.

POVEZANE KNJIGE