Nasprotnikova smrt

Nasprotnikova smrt - Hans Keilson | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Hans Keilson
DIMENZIJA
7,9 MB
IME DATOTEKE
Nasprotnikova smrt.pdf
ISBN
2450420684003

OPIS

Roman sodobnega nemškega klasika naj bi po mnenju založnika preveč obzirno obravnaval Hitlerjevo preganjanje Judov. S svojo prikrito tehniko (Hitler je le »nasprotnik B.«) omogoča tudi branje zunaj zgodovinskih okvirov, s čimer napravi bralca občutljivega za prepoznavanje »nasprotnikov« tudi v bralčevi sodobnosti.Keilsonov roman Nasprotnikova smrt (Der Tod des Widersachers) je izšel leta 1959, s čimer se avtor pridružuje velikim literarnim imenom, kot so Uwe Johnson, Heinrich Böll, Günter Grass, ki so istega leta prav tako objavili znamenite romane (Domneve o Jakobu, Biljard ob pol desetih, Pločevinasti boben), s katerimi so močno zaznamovali nemško književnost dvajsetega stoletja. Pomembnost Keilsonovega romana in njegova umetniška vrednost sta se v nasprotju z drugimi navedenimi deli pokazali šele pozneje, ko se je bližala avtorjeva stoletnica. Hans Keilson, rojen 12. decembra leta 1909, je namreč dočakal častitljivo starost in umrl malo pred svojim stodrugim rojstnim dnevom leta 2011.V romanu Keilson nacionalsocializma nikjer ne omenja, prav tako tudi Hitler ni naveden s pravim imenom; avtor ga označuje z začetnico B. Nikjer niso omejeni kraji, zgodovinski podatki. Vendar je gotovo, da to ne zmanjšuje umetniške vrednosti romana, prav nasprotno. Zahvaljujoč takšnemu pristopu in poetiki romana je delo mogoče brati tudi drugače, ne samo v začrtanem zgodovinskem okviru nacizma in preganjanja Judov. S tem, ko je Hitler v romanu samo nasprotnik, sovražnik ali kratko malo B., dobi delo še neko splošno eksistencialistično vrednost, neko filozofsko komponento soodvisnosti med protagonistom in njegovim nasprotnikom. In tako kot je Dominik Smole v svoji drami Antigono z njeno nenavzočnostjo naredil še bolj navzočo, se zdi, da je v tem delu Hitler simbol za vse diktatorje, in hudodelce.

ŠOK. VIDEO: Bondovo dekle Tanyo Roberts razglasili za mrtvo, nato je njen mož sredi intervjuja prejel klic.

Aleksander Veliki je najbolj poznan kot eden najboljših antičnih vojskovodij in eden najbolj zaslužnih za razvoj ... Nasprotnikova smrt Roman Hans Keilson 24,00 € Dodaj v košarico Istomesečniki Roman v dvanajstih poglavjih z epilogom Svetlana Slapšak 27,90 € Dodaj v košarico Prijava na e-novice Celjska Mohorjeva družba, 2015. http://www.mohorjeva.org/keilson-hans/nasprotnikova-smrt Foto: Celjska Mohorjeva družba V romanu Nasprotnikova smrt (izšel je leta 1959) je Keilson obravnaval Hitlerjevo preganjanje Judov, ne da bi ga kadar koli omenil s pravim imenom, tudi krajev in zgodovinskih podatkov ne navaja.

POVEZANE KNJIGE