Murambi, knjiga o okostjih

Murambi, knjiga o okostjih - Boubacar Boris Diop | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Boubacar Boris Diop
DIMENZIJA
12,66 MB
IME DATOTEKE
Murambi, knjiga o okostjih.pdf
ISBN
6504440794201

OPIS

Spomladi leta 1994 se je v Ruandi začel genocid, v katerem je bilo v sto dneh pobitih med 800.000 in milijon civilistov, moških, žensk in otrok. Ubijalsko orožje so bili v glavnem mačete in kiji, v katere so bili zabiti žeblji, šele potem strelno orožje itn. Ubijalce je spodbujala rasistična in ubijalska ideologija. To vemo ali pa mislimo, da vemo. Ruanda je v naših glavah odtlej povezana z grozo, krvjo, norostjo. Senegalski pisatelj Boubacar Boris Diop se ni zadovoljil zgolj s približno podobo dogodkov. Skozi usta glavnega junaka, ki je bil v času pokola v Džibutiju, se prizadeto loti tematike: govori o tem, da kolektivna norost ni pojasnilo samo na sebi in da genocid ne more biti rezultat naključja. Junak srečuje preživele, svoje prijatelje, Tutsije in Hutujce. Avtor niza portrete akterjev in žrtev genocida in jih spretno sestavlja v grozovito pripoved. Toni Morrison je napisala: Ta roman je čudež.

Spomladi leta 1994 se je v Ruandi začel genocid, v kater... Murambi, knjiga o okostjih, je nadvse pretresljiva, natančno izpisana pripoved o grozotah, ki jih je zmožen človek v svojem najnizkotnejšem, najbolj brezčutnem, zavedenem in pohlepnem ravnanju. Je knjiga o krutem, brezvestnem in skritem političnem preigravanju in apetitih zahodnega sveta z Afriko te. Diop (1946) je znani senegalski pisatelj, novinar, dramatik in scenarist, ki je roman Murambi, knjiga o okostjih napisal leta 2000 kot rezultat literarne iniciative afriških pisateljev (pri projektu je sodelovalo deset pisateljev).

Kar pa je vedel pa je bilo v najboljšem primeru omiljeno. Še eno medplemensko klanje.

POVEZANE KNJIGE