Budimpeštatrans

Budimpeštatrans - Marjanca Mihelič | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marjanca Mihelič
DIMENZIJA
5,54 MB
IME DATOTEKE
Budimpeštatrans.pdf
ISBN
7324794073522

OPIS

Aristokratske palače v odblesku križev in rdečih zvezd, padec železne zavese, iskanje doma... Razgiban tok dogajanja, pronicljiva opažanja in spominske drobce v romanu Budimpeštatrans uokvirja burna ljubezen med glavno junakinjo Halino, novinarko v Budimpešti, in umetnikom Jeromom, ki se nenavadno, kot se je začela, tudi konča.Medtem pa glavna junakinja na sledi za legendami v prostoru, kjer živijo tudi Porabski Slovenci, ter skrivnimi vzvodi globljih plasti bivanja in ustvarjanja doživeto, poetično in z ostrim očesom portretira skupno življenje Madžarov in Slovencev v enem najbolj vznemirljivih obdobij zgodovine t.i. Srednje Evrope. Ob ponovnem zagonu zgodovine preverja izkušnje preteklosti z njenimi luknjami vred: naj bodo posledica tankovskih izstrelkov, lažnih ljubezenskih upov ali izgub v otroštvu. A tudi spomin postaja sčasoma vse bolj krhek, vrnitev pa ne pomeni nujno tudi prihoda domov ...Marjanca Mihelič je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti ter filozofije. Med letoma 1986 in 1992 je bila zaposlena kot lektorica za slovenski jezik na Univerzi Loranda Eotvosa v Budimpešti. Od leta 1986 izhajajo njeni književni prevodi pa tudi članki z madžarsko tematiko. Leta 2012 jo je za prevajanje in predstavljanje madžarske književnosti ter kulturno posredovanje madžarska vlada nagradila z odlikovanjem viteški križ - madžarskim redom za zasluge..

Založništvo in izdelava - Smlednik : Miramel, 2015 Jezik - slovenski ISBN - 978-961-93701-3-1 COBISS.SI-ID - 280479744 Povezava(-e): ... BUDIMPEŠTAtrans. 5.

2016. Ob slovenskem kulturnem prazniku vas Knjižnica Lendava - Könyvtár Lendva vabi na predstavitev romana prevajalke in pisateljice.

POVEZANE KNJIGE