Moralna vzgoja

Moralna vzgoja - Émile Durkheim | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Émile Durkheim
DIMENZIJA
7,19 MB
IME DATOTEKE
Moralna vzgoja.pdf
ISBN
6720887009162

OPIS

Moralna vzgoja temelji na predavanjih, ki jih je Durkheim imel na Sorboni v letih 1902– 1903. Knjiga je razdeljena na dva velika dela: »Elementi moralnosti« in »Kako pri otroku vzpostaviti elemente moralnosti«. V prvem delu se Durkheim loteva tako imenovane teoretične morale, v njem razloži temelje morale, iz katere sledijo načela sekularne morale, ki jih utemelji na treh stebrih: duh discipline, se pravi regularnost in podrejenost avtoriteti; navezanost na družbeno skupino; avtonomija volje, se pravi sposobnost uporabiti, modifcirati in interpretirati pravila. Disciplina ima pomembno vlogo pri oblikovanju značaja in osebnosti nasploh. Navezanost na družbene skupine pa opozarja, da je moralno ravnaje povezano z interesom skupine kot celote. Drugi del se osredotoča na moralno vzgojo in razloge zanjo. Durkheim opozarja na večplastni značaj morale. Na eni strani so nujno potrebna pravila, ki preprečujejo zmedo in obvarujejo posameznika pred njegovimi lastnimi neomejenimi vzgibi; potrebna je solidarnost, ki posameznika obvaruje pred osamljenostjo. A v sodobni družbi je neizogibna individualnost in racionalnost, ne glede na to, da lahko pride v spor z regularnostjo in solidarnostjo. Pri Durkheimovi koncepciji moralne vzgoje ne gre zgolj za čustveno navezavo otroka na obstoječo družbeno moralo. Niti ne za enostransko poudarjanje avtonomije in individualnosti posameznika. Globok vpliv, ki ga je Durkheim imel na področje vzgoje in izobraževanja, je v veliki meri povezan z njegovo postavko, da je čustvena navezava otroka na državo najboljši temelj za poznejšo avtonomijo in samo-kreacijo. Podreditev družbenemu redu tako ni nasprotje avtonomije, temveč avtonomijo omogoča. Ta paradoksni spoj nujnosti in svobode ostaja temelj za sodobne refleksije na področju moralne vzgoje.

Knjiga je razdeljena na dva velika dela: »Elementi moralnosti« in »Kako pri otroku vzpostaviti elemente moralnosti«. V prvem delu se Durkheim loteva tako imenovane teoretične morale, v njem razloži temelje morale, iz katere sledijo načela ... V sodobni Rusiji, skoraj edina resna sila sekularna moralna vzgoja, Nenavadno je, posel.

V prvem delu se Durkheim loteva tako imenovane teoretične morale, v njem razloži temelje morale, iz katere sledijo načela ... moralna vzgoja Kategorija Vse kategorije Blog (2) Drugi priporočeni članki (1) Familylabovci pišejo (38) Intervjuji (10) Juulove kolumne (14) O Familylabu v medijih (1) Priporočena literatura (3) Splošno (15) Video gradivo (1) Javna morala, osebna morala, pravne pravice in dolžnosti, državljanska vzgoja, moralna vzgoja STRENGTHENING OF THE RESPONSIBILITY IN THE SCHOOL COMMUNITY BETWEEN CONCEPTS OF CIVIC AND MORAL EDUCATION Abstract: As a starting point of thinking about basic aims of moral and civic education in public schools moralna vzgoja. To je mogoče dokazati tudi s pregledom takratnih učbenikov, ki v drugi polovici osemdesetih let 20.

POVEZANE KNJIGE