Vojak: 1915-1918

Vojak: 1915-1918 - Jakob Prešern | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jakob Prešern
DIMENZIJA
4,47 MB
IME DATOTEKE
Vojak: 1915-1918.pdf
ISBN
9978761183232

OPIS

Pripoved izobraženca o vojnih grozotah in trpljenju avstro-ogrskega vojaka v prvi bojni črti in v neposrednem zaledju zelo doživeto opisuje in s fotografsko kamero dokumentira boje proti sovražniku in lakoti na bojiščih v zahodnih Dolomitih, pod Krnom in na fronti ob Piavi v Italiji. Janez Žerovc je oskrbel kritični prepis, prispeval spremno besedo, opombe in oskrbel slikovno gradivo ter donacije.Dr. Jakob Prešern (1888– 1975), pravnik, planinski pisatelj in ljubitelj gora je na Dunaju doštudiral pravo leta 1912. Prva svetovna vojna ga je zatekla v Novem mestu, kjer je že služboval kot sodnik pripravnik. Ob splošni mobilizaciji leta 1914 ga k sreči niso vpoklicali, ker so najprej mobilizirali neizobražene. Upal je, da se bo vojni sploh izognil, če le naredi pravosodni izpit, ker sodniki po tedanji ureditvi niso smeli biti vojaki. A njegova predvidevanja se niso iztekla. Kmalu so ga kar kot navadnega vojaka v pehoti poslali na urjenje Žalec, kjer so se začela tri dolga leta trpljenja. Ves čas vojne je preživel večinoma v prvi bojni črti ali tik za njo. V svojo beležnico si je z osupljivo natančnostjo zapisoval dogodke, opažanja, tegobe in osebne stiske. Zaradi svoje varnosti je uporabil slovensko stenografijo. Večina fotografij v knjigi so avtorjevi posnetki, saj mu je uspelo na fronto pretihotapiti tedaj dokaj velik fotografski aparat. Le kadar bi bilo to početje prenevarno, si je pomagal z lično izdelano risbo. Po koncu vojne se je podal po sledeh nekdanje fronte, obiskal grobove padlih tovarišev in poiskal tudi tiste ljudi, ki so mu z žlico polente pomagali prebroditi najhujšo lakoto. Stenografirano besedilo je skrbno prepisoval na pisalni stroj in tipkopis dokončal na začetku 60. let minulega stoletja »shranil«. Po zaslugi njegovih daljnih sorodnikov (družine si ni ustvaril) prihaja vznemirljivi dnevnik sicer znanega planinskega pisatelja v javnost ravno ob obletnici začetka »velike« vojne.

Slika je bila po oceni posneta nekje med leti 1915 in 1918, kje ne vemo. V zgodovinskem muzeju "Karnijsko področje med prvo svetovno vojno 1915-1918" (La Zona Carnia nella Grande Guerra 1915-1918") si lahko ogledamo eno najboljših zbirk o prvi svetovni vojni v Furlaniji Julijski Krajini (Friuli Venezia Giulia). Obisk muzeja, ki ga upravljata združenje Prijatelji karnijskih Alp (Amici delle Alpi Carniche) in občina Paluzza, dopolnjuje ogled muzejev na prostem na ... Okvirne izgube po bojiščih: Največji delež prekmurskih vojakov je padel na vzhodnem bojišču (Galicija, Bukovina, Karpati) proti Rusom.

Vsebina spletne strani ni na voljo. Spletna stran bo preusmerjena nazaj na osnovno stran destinacije..

POVEZANE KNJIGE