Drugi spol

Drugi spol - Simone de Beauvoir | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Simone de Beauvoir
DIMENZIJA
10,57 MB
IME DATOTEKE
Drugi spol.pdf
ISBN
7952149153207

OPIS

Leta 1949 se je Simone de Beauvoir, takrat že znana pariška intelektualka in Sartrova »življenjska spremljevalka«, odločila, da napiše knjigo o ženski. Ta knjiga, ki ji je dala pomenljiv naslov, Drugi spol, je začela buriti duhove že ob izidu prvih odlomkov v reviji Les temps modernes, pozneje pa je postala ena najbolj kontroverznih knjig stoletja. Če bi sestavljali katalog desetih knjig, ki so pretresle dvajseto stoletje, bi jo morali zagotovo postaviti zelo visoko. Morda pa bi lahko njen položaj še najbolje opisali s prispodobo zunanjosti, spregledanosti, izključenosti: Beauvoir, la onzième ... To prelomno delo Simone de Beauvoir namreč še vedno ni postalo legitimni del vednosti, še vedno ni vključeno v študijske in raziskovalne programe, še vedno se pojavljajo kritike, ki poskušajo razvrednotiti njeno delo z argumenti ad hominem, in nenazadnje: slovenski prevod kasni celo polovico stoletja. Zakaj je tako, izvemo seveda v sami knjigi. Če začnem pisati in če sem ženska, razvija Simone de Beauvoir v Drugem spolu svoje razmišljanje, potem moram najprej raziskati svoj posebni položaj in proučiti, kaj bi to bilo: ženska. Med moškim, ki piše, in žensko, ki piše, ni simetrije, ni recipročnosti – in tudi ne enakosti. Moški je najprej človek, v mediju univerzalnega, ženska je najprej ženska, različna od moškega. Moški je norma, zakon, model, ženska je odklon od norme, novela zakona, odtis modela. Posebni položaj ženske je že v samem izhodišču, v uvodni ugotovitvi, v predpostavki. Ženska je Drugi: »Določena je glede na moškega in se razlikuje glede nanj, ne pa on glede nanjo; ona je nebistveno nasproti bistvenega. On je Subjekt, on je Absolutno; ona je Drugi«. (Eva D. Bahovec)

Nekateri od teh jezikov ločijo troje spolov, kot slovenščina: večina slovanskih jezikov, Ta knjiga, ki ji je dala pomenljiv naslov, Drugi spol, je začela buriti duhove že ob izidu prvih odlomkov v reviji Les temps modernes, pozneje pa je postala ena najbolj kontroverznih knjig stoletja. Če bi sestavljali katalog desetih knjig, ki so pretresle dvajseto stoletje, bi jo morali zagotovo postaviti zelo visoko. Dolgo sem omahovala, ali naj napišem knjigo o ženski.

(Vemo, da so zveste priče tako moški kot ženske.) Ali lahko preklopimo na drugi ... Poklici, ki v jezikovnih priročnikih nimajo ustreznic za drugi spol → Kdor upravlja, vodi lokomotivo, je v Slovarju slovenskega knjižnega jezika označen kot strojevodja, torej moškega spola. Strojevodkinje v slovenskih slovarjih ni.

POVEZANE KNJIGE