Bratova vojna

Bratova vojna - David Hill | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
David Hill
DIMENZIJA
9,34 MB
IME DATOTEKE
Bratova vojna.pdf
ISBN
9819746528740

OPIS

Piše se leto 1914, v Evropi je pravkar izbruhnila najhujša vojna, kar jih pomni svet. Na Novi Zelandiji pa se brata William in Edmund, ki oba ljubita svojo domovino, soočita s težko preizkušnjo: William se takoj ponosno javi na vojaško dolžnost, da bo častno služil svoji domovini, mlajši Edmund pa zavrne nošenje orožja, saj verjame, da orožje v imenu miru prinese zgolj novo gorje. Tako postane vojni oporečnik, ki ga aretirajo in zaprejo kot zaničevanja vrednega izdajalca domovine. V bridkih, toda nadvse iskrenih pismih, ki jih pišeta mami, razkrivata vsak svojo izkušnjo iste vojne. Različni poti obeh bratov se križata v Franciji v krvavi bitki na Sommi, kjer se prvi bori z orožjem v roki, drugi pa pomaga pri odnašanju in oskrbi ranjencev iz strelskih jarkov. Njuno emocionalno potovanje, ki preizkuša in zamaja njune vrednote, prepričanja in pričakovanja, pa se konča šele s koncem vojne. Jezo in sovraštvo zamenja spoštovanje.\'So zgodbe, ki jih je treba pripovedovati vedno znova in znova, da bi prihajajoče generacije bralcev doumele razsežnost težkega obdobja v zgodovini svoje dežele …\' Roman Bratova vojna (My Brother\'s War) je bil zasluženo večkrat nagrajen, prejel je najpomembnejšo novozelandsko nagrado za mladinsko literaturo Junior Fiction Award (New Zealand Post Book Awards for Children and Young Adults 2013) in sicer tako s strani literarnih kritikov kot tudi mladih bralcev, nagrado Lianza Librarians\' Choice Award 2013 in nagrado Storylines Notabe Book Award 2013.Dva brata v pismih mami opisujeta vsak svojo bolečo izkušnjo nesmiselnosti vojne vihre, eden kot vojak, drugi kot vojni oporečnik, ki se kljub temu neprostovoljno znajde na vojnem morišču. Edmundov oporečniški lik je delno osnovan na izkušnjah novozelandskega pisatelja Archibalda Baxterja, očeta enega najbolj slavnih novozelandskih pesnikov Jamesa K. Baxterja. Veliko Edmundovih pripetljajev je v prvi vojni doživel Baxter, v liku Archieja pa se tudi pojavi v tem romanu. Celoten roman Davida Hilla je glasnik sporočila: »Vojne so nepotrebne, naj jih ne bo!« S pretanjenimi opisi dogajanja in čutenja mladini subtilno približa duha obdobja in pri tem poraja nova in nova vprašanja o smiselnosti vojnega nasilja …

Defoe: Robinson Crusoe S. Parkinson: Nekaj nevidnega J.

David Hill ( 9) ISBN/EAN:P_9789612721527. Redna cena: 25,95 € Piše se leto 1914, v Evropi je pravkar izbruhnila najhujša vojna, kar jih pomni svet.

POVEZANE KNJIGE