Pripoved v igranem filmu

Pripoved v igranem filmu - David Bordwell | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
David Bordwell
DIMENZIJA
5,54 MB
IME DATOTEKE
Pripoved v igranem filmu.pdf
ISBN
4750918301057

OPIS

Večina filmov pripoveduje zgodbe, vendar to počnejo na različne načine in pri tem uporabljajo različna sredstva. Pripoved v igranem filmu obravnava vprašanje naracije v filmski umetnosti z dveh vidikov, teoretskega in zgodovinskega. Potem ko pokaže posebnosti različnih teorij, Bordwell ponudi svoj pristop, ki preučuje tudi psihologijo filmske percepcije, način dojemanja filmske pripovedi ter gradnjo filmskega časa in prostora v funkciji pripovedi. Teoretsko in zgodovinskopa je še posebej relevantna Bordwellova izčrpna in natančno razdelana tipologija filmskih pripovedi v okviru dveh velikih kategorij - "klasične" in "moderne" naracije, kjer avtor kot primere uporabi znane filme od Hitchcockovega Dvoriščnega okna do Bressonovega Žeparja. Pripoved v igranem filmu je eno temeljnih del sodobne filmske literature, ki je napisano v nezapletenem, toda pretehtanem jeziku, spodbudno in koristno pa je tako za preučevanje in razmišljanje o filmu kot tudi za njegovo ustvarjanje.

Zanimivo je, da je v tej vlogi skoraj nerazpoznaven, omeniti pa je treba, da ga kljub izdatni vlogi, ki jo je v filmu odigral, med igralsko zasedbo ni mogoče najti. Število izposoj Število izposoj za izračun nadomestila; COBIS.SI-ID Naslov Skupno Na avtorja Skupno Na avtorja; 1: 253290496: Ali veš? : vprašanja in odgovori. - 2011 Bert v slikarski šoli ali Kaj je to Kijaro s kuro: 115: Velikonja, Irena: Normalna družina --- pa kaj še! 116: Kokalj, Tatjana: Detektivka Zofija na taboru: 117: Vodnik, Valentin: Kuharske bukve : faksimile s prevodom v sodobno slovenščino in barvno prilogo: 118: Slomšek, Anton Martin: Poezija : neobjavljene pesmi: 119: Marinšek, Marjan ... Kultni film Quentina Tarantina je pripoved v dveh delih o odločni ženski (Uma Thurman), ki so ji po ukazu nekdanjega ljubimca vzeli vse, kar je imela, zdaj pa ima eno samo, brezpogojno nalogo - maščevanje svojim krvnikom.

Sicer pa je v filmu nastopilo kar nekaj domačinov, med temi sta domačinka Alja Horvat, ki odigra deklico Manco, Blanka Kosi Raušl kot krušna mati Mina, Boštjan Rihtar kot Lesjakov Jakob in drugi. V odbiti komični kriminalki Limuzina (Stretch), ki si jo boste na Planet 2 lahko ogledali v petek ob 21. uri, nastopa tudi filmski zvezdnik Chris Pine.

POVEZANE KNJIGE