Langdonov pasijon

Langdonov pasijon - Marcel Štefančič, jr. | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marcel Štefančič, jr.
DIMENZIJA
11,94 MB
IME DATOTEKE
Langdonov pasijon.pdf
ISBN
6862881405725

OPIS

Robert Langdon je Dan Brown, njegov literarni ekvivalent. Rodil se je 22. junija – kot Brown. Rodil se je tam kot Brown (Exeter, New Hampshire). In hodil je v isto šolo kot Brown (Phillips Exeter Academy). Langdon, nekdanji vaterpolist, še vedno plavalec (z Miki Miško na roki), je zdaj profesor ikonologije in simbologije, zvezdnik Harvarda in avtor številnih knjig na temo simbologije. Debitiral je v Angelih in demonih (2000), potem pa svoj »eidetski spomin« napenjal še trikrat – v Da Vincijevi šifri (2003), Izgubljenem simbolu (2009) in sedaj še Infernu (2013). S svojimi misijami je rehabilitiral skrivne združbe – iluminate, Sionsko priorstvo in prostozidarje. Pokazal je, da skrivne združbe niso sile Zla, ampak sile Dobrega, tako rekoč zavetniki človeštva, mučeniški varuhi tajne pradavne vednosti, ki se prenaša kot štafeta in ki nas bo lepega dne odrešila.Inferno, Brownov neomaltuzijanski triler, v katerem svet »rešujejo« z ultimativnim virusom (tako rešitev vidijo evgenične elite) in ki za revščino, lakoto in onesnaženost krivi prenaseljenost (kot da se ne bi bilo mogoče z vsem tistim bajnim bogastvom, ki je na drugi strani, rešiti tako revščine in lakote kot onesnaženosti), ni le dolgo dokazovanje, da nevidna roka trga res obstaja, ampak dolgo iskanje nevidne roke trga, ki bi res delovala – tako slepo, tako kruto, tako pravično, tako maščevalno kot Bog.Inferno ima torej troedino neoliberalno sporočilo. Prvič, katastrofo morate ljubiti kot sami sebe. Drugič, nevidna roka trga mora okužiti vse človeštvo. In tretjič, pot v raj vodi le skozi pekel. Kar pomeni: prvič, kriza je brez alternative, drugič, vse je treba prepustiti trgu, in tretjič, reforme morajo biti tako ostre in radikalne, da vrnitev nazaj – v stari svet socialne države – ne bo več mogoča.Marcel Štefančič, jr. (iz knjige)MARCEL ŠTEFANČIČ, jr. (1960), filmski kritik in avtor mnogih književnih del, se je v svojem publicističnem ustvarjanju pogosto ukvarjal tudi s fenomeni literature in knjižnih uspešnic (denimo v monografiji Zakaj so knjige tako debele?) ter literature in njenih avtorjev nasploh (njegov knjižni izbor esejev na to temo Zakaj si življenje zasluži, da ga izgubimo je bil leta 2013 nominiran za prestižno Rožančevo nagrado). V Langdonovem pasijonu je vzel pod svoj analitični drobnogled dosedanji knjižni opus Dana Browna, pisca napetih žanrskih veleuspešnic, v katerih nastopa ameriški profesor simbologije Robert Langdon. Pri tem je Štefančič v duhovitih, a angažiranih esejih skušal pokazati, kako se Brownovo pisanje navezuje na aktualen družbeni trenutek, v katerem so nastajali njegovi romani, ob tem pa je sproti raziskal tudi to, od kje vse je Dan Brown črpal teme pri kreiranju svojih pripovednih svetov, ki jih pogosto poganjajo različne urbane teorije zarote.

Na začetku tega tedna je pri Mladinski knjigi v prevodu Tine Stanek izšel njegov najnovejši roman Izvor (v slovenščino imamo prevedene vse njegove romane), v katerem je Dan Brown dregnil v še eno večno temo: v razmerje med znanostjo in ... Langdonov pasijon : Dan Brown v p... Marcel Stefančič jr.

19,90 € Dodaj v košarico The greatest hits: zgodbe in eseji o XX. stoletju (2.

POVEZANE KNJIGE