Kratka zgodovina Srbije 1804–2012

Kratka zgodovina Srbije 1804–2012 - Čedomir Antić | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Čedomir Antić
DIMENZIJA
8,3 MB
IME DATOTEKE
Kratka zgodovina Srbije 1804–2012.pdf
ISBN
5324075957218

OPIS

Čedomir Antić (1974), Beograjčan, je leta 1999 diplomiral iz zgodovine na Filozofski fakulteti v Beogradu, magistriral iz sodobne zgodovine na Univerzi v Bristolu leta 2002 ter iz nacionalne novodobne zgodovine na Univerzi v Beogradu leta 2003, pet let kasneje pa doktoriral s temo Velika Britanija in Srbija v času prve svetovne vojne. Preučuje zgodovino mednarodnih odnosov Velike Britanije in Srbije v 19. in 20. stoletju. Do sedaj je objavil devetnajst znanstvenih del in sedem knjig ter leta 2006 prejel nagrado Severnoameriškega združenja za srbske študije (NAASS). Zaposlen je na Balkanološkem inštitutu Srbske akademije znanosti in umetnosti.V pričujočem delu avtor pred nami zgoščeno razgrne srbsko zgodovino, ki jo začne s prvo srbsko vstajo (1804–1813) in osvetli s prikazom življenja pod Stefanom Dušanom (s katerim je Srbija postala najmočnejša država na Balkanu) ter pod turško vladavino. V nadaljevanju potem prek umora kralja Aleksandra Obrenovića (1903), ki je najkoreniteje spremenil politično sliko Srbije, pride do balkanskih vojn in kasneje do druge svetovne vojne ter drugih dogodkov, ki so oblikovali državo vse do danes.Knjiga je v srbščini prvič izšla leta 2004, slovenska izdaja pa je dopolnjena z dodatnimi poglavji za obdobje od leta 2005 do 2012, ki vključujejo odcepitev Črne Gore, sprejetje nove ustave leta 2006, vlado Mirka Cvetkovića ter tudi poglavje o srbsko-slovenskih odnosih. Antićevo delo ni klasična zgodovinska sinteza, saj zgodovino osvetljuje skozi zgodbe o dogodkih, ki so zaznamovali zgodovino Srbije v zadnjih dveh stoletjih, zato bodo knjige veseli vsi, ki jih zanima zgodovina Srbije in dogajanje na Balkanu, zaradi sloga pisanja pa bo gotovo pritegnila tudi druge bralce.

Objavljal je kolumne v Dnevniku in Pogledih ter nastopal v intervjujih. V Reporterju je pred predsedniškimi volitvami zapisal: Borut Pahor je pokazal, da rase v ljudskega tribuna. Publikacije sodelavcev INV: Druge objave: Raziskovalna poročila 9 Turistični vodiči, potopisi, zgodovina ATLAS-turistični vodnik Istra: za navtične turiste, izletnike in kolesarje Bračko, Davor: Bračkovi na potovanju: enoletna družinska pustolovščina okrog sveta PREDIN, Zoran: Druga žena v haremu ANTIĆ, Čedomir: Kratka zgodovina Srbije : 1804-2012 Pisca te knjige, prekaljena novinarja, sta v minulih nekaj letih opravila orjaško preiskovalno delo.

zato bodo knjige veseli vsi, ki jih zanima zgodovina Srbije in dogajanje na Balkanu, zaradi sloga pisanja pa bo gotovo pritegnila tudi druge bralce. Sorodne knjige.

POVEZANE KNJIGE