Žive besede in prodorne misli

Žive besede in prodorne misli Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
9,34 MB
IME DATOTEKE
Žive besede in prodorne misli.pdf
ISBN
5268464477141

OPIS

Osem let po izidu Aristokracije jezika in duha, antologijskega pregleda esejistike druge polovice 20. stoletja, je pred nami delo, ki se posveča začetkom minulega stoletja. Dr. Miran Štuhec je iz razvejanega korpusa slovenske esejistike izbral besedila, ki v avtorsko prepričljivem in slogovno izbrušenem slogu osvetljujejo ustvarjalne potenciale časa, ki sta ga zaznamovali predvsem obe svetovni vojni. Štirinajst avtorjev in prav toliko esejev, od najstarejšega, Cankarjevih »Podob iz sanj«, do najmlajšega, »Komu zvoni« Juša Kozaka, prek različnih praks določa poetiko slovenskega eseja v letih od 1900 do 1950, in to v najširšem smislu – problemskem, jezikovno-slogovnem in idejno-nazorskem. Pisci si zastavljajo vprašanja o umetniški svobodi, subjektivni in objektivni resnici, narodovi samobitnosti, njegovi kulturi in zgodovini, poglobljene obravnave pa so deležni tudi aktualni dogodki, v katerih se nemalokrat odraža delitev na katoliško in liberalno ideološko strujo. Delo, ki je opremljeno z izčrpno študijo in beležkami o avtorjih, želi promovirati najvidnejše slovenske esejiste in pokazati, kaj je bilo relevantno v njihovem času in kaj je v esejističnozgodovinskem smislu pomembno tudi še danes.

stoletja - Žive besede in prodorne misli. Pred tem je napisal še dve strokovni monografiji o slovenski esejistiki, to sta Slovenska Vsi imamo kdaj pa kdaj črne dneve, ko nam gre vse narobe in se smilimo sami sebi.

V poglavjih Književna esejistika in književna kritika, Žive besede in prodorne misli, Esejistična recepcija slovenske književnosti in Formalno-stilne, tematske in idejne določnice slovenske esejistike po II. svetovni vojni najdemo teoretske in zgodovinske uvide, ti zaokroženo kažejo na stanje stvari danes ... Red.

POVEZANE KNJIGE