Kako so izumili judovsko ljudstvo

Kako so izumili judovsko ljudstvo - Shlomo Sand | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Shlomo Sand
DIMENZIJA
10,51 MB
IME DATOTEKE
Kako so izumili judovsko ljudstvo.pdf
ISBN
6153609349829

OPIS

Sand v knjigi Kako so izumili judovsko ljudstvo dokazuje, da judovsko ljudstvo nikoli ni bilo “narod” s skupnim izvorom, pač pa pisana mešanica skupin, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih sprejele judovsko religijo. Večine Judov Rimljani sploh niso izgnali (mit okoli izgona Judov so razširili zgodnji kristjani, ker so hoteli, da se spreobrnejo v novo vero) in večina jih je ostala v Palestini (izgnancev da je bilo največ 10.000). Trdi tudi, da se je po arabskem zavzetju veliko Judov spreobrnilo v islam in asimiliralo. Skratka, njegova teza je, da so predniki palestinskih Arabcev Judje.Glede koncepta judovskega ljudstva Sand pravi, da so v 19. stoletju intelektualci judovskega rodu, na katere je vplival nemški nacionalizem, prevzeli nase nalogo, da “retrospektivno izumijo judovsko ljudstvo”. Z zgodovinarjem Heinrichom Graetzom (1817–1891) se je začela zgodovina judaizma kot nacije, ki je nekoč bila kraljestvo, potem postala “popotno/izvoljeno ljudstvo (Večni Jud) in se na koncu vrnila k svoji “zibelki”.Če imata obe skupini (Arabci in Judje) potemtakem iste “korenine”, potem se odpira vprašanje, zakaj je entiteta, ki je bila nekoč britanska Palestina, zdaj zatočišče ljudstva ene same religije, namesto da bi bila država, v kateri imata obe skupini državljanstvo in s tem zajamčeno enako pravno varstvo zakonov države, katere legitimnost ne bi več nihče spodkopaval.Sand je zapisal, da ne bi hotel še naprej živeti v Izraelu, če ne bi napisal te knjige. Knjiga Shloma Sanda (Šloma Zanda) Kako so izumili judovsko ljudstvo, je bila prodajna uspešnica v Izraelu 19 tednov, v Franciji pa je v enem letu doživela tri ponatise. V Franciji je tudi dobila nagrado "Aujourd\'hui", ki jo podeljujejo najboljšim političnim in zgodovinskim delom.

Večine Judov Rimljani sploh niso izgnali (mit okoli izgona Judov so razširili zgodnji kristjani, ker so hoteli, da se spreobrnejo v novo vero) in večina jih je ostala v Palestini (izgnancev da je bilo največ 10.000). Sand v knjigi Kako so izumili judovsko ljudstvo dokazuje, da judovsko ljudstvo nikoli ni bilo "narod" s skupnim izvorom, pač pa pisana mešanica skupin, ki so v različnih zgodovinskih obdobjih sprejele judovsko religijo. Večine Judov Rimljani sploh niso izgnali (mit okoli izgona Judov so razširili zgodnji kristjani, ker so hoteli, da se spreobrnejo v novo vero) in večina jih je ostala v Palestini (izgnancev da je bilo največ 10.000). Kako so izumili judovsko ljudstvo; Shlomo Sand Zvrst: politika in globalna vprašanja; Jezik: slovenski; Ciljna ...

64. Kako se imenuje in kje so ga izumili? • Katero ljudstvo je najprej uporabljalo število nič? Za zgodovinsko naravnane je na voljo knjiga Šloma Zanda Kako so izumili judovsko ljudstvo, tik pred izidom pa so Palestinski sprehodi.

POVEZANE KNJIGE