Belogardizem

Belogardizem - Franček Saje | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Franček Saje
DIMENZIJA
8,7 MB
IME DATOTEKE
Belogardizem.pdf
ISBN
8086619735141

OPIS

Ponovno, po več kot petdesetih letih, je izšla legendarna knjiga Frančka Sajeta Belogardizem. Ob prvi izdaji leta 1951 je bila razprodana v nekaj tednih. Saje je knjigo pisal kot polnokrvni kronist in analitik. Na več kot 600 straneh je - temeljito razčlenil predvojno socialno, politično in strankarsko podobo Slovenije; - natančno opisal in dokumentiral razvoj in delovanje slovenskih kolaborantskih organizacij in njihovih podpornikov; - opisal in dokumentiral odnos rimskokatoliške cerkve, duhovščine in škofa Rožmana do italijanskih okupatorjev; - vse to pa je začinil z vrsto zanimivih dokumentov in pričevanj, ki kažejo na zadrego političnega in verskega vodstva slovenske kolaboracije doma in v londonskem \'izgnanstvu\' ob zavedanju, da z okupatorjem sodelujejo na očeh lastnega trpečega naroda in svetovne protifašistične koalicije.

16, citirano po Franček Saje, Belogardizem). Zakup člankov Celoten članek je na voljo le naročnikom. Milan Kranjc-Kajtimir, slovenski četniški častnik, * 13.

pod italijansko prostovoljno protikomunistično milico. Primer poročanja enega slovenskih časopisov o beli gardi v Rusiji leta 1919: "Na Ruskem se pripravljajo in že tudi vrše nova presenetenja. Takozvane češkoslovaške čete, katerim so se pridružili kozaki, kadeti in takozvana bela garda ter ententni častniki s tehničnimi ententnimi četami, so se organizirale ob Uralskem gorovju v pravo vojsko ter pričenjajo prodirati proti zapadu. (Belogardizem str.

POVEZANE KNJIGE