Božanska komedija

Božanska komedija - Dante Alighieri | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Dante Alighieri
DIMENZIJA
10,4 MB
IME DATOTEKE
Božanska komedija.pdf
ISBN
5792470186561

OPIS

Spomenik klasične književnosti v prevodu dr. Andreja Capudra, z reprodukcijami grafik Gustava Doréja. Dante nas v svoji umetniško nedosežni Comedii ne popelje le skozi tri možne posmrtne svetove, kot se nam razodevajo v krščanskem izročilu, ampak se v njej sprehodi po vrhovih tedanje znanosti, umetnosti in politike, predvsem pa nam v verzih razkriva človeka – od brezen njegove grešnosti do višav njegove krepostnosti. Eno največjih mojstrovin svetovne literature v prepesnitvi Andreja Capudra, ki je zanjo prejel Sovretovo nagrado, dodatno bogatijo Doréjeve ilustracije. Lahko bi rekli, da je Dantejeva Božanska komedija do danes nepresežena pesniška umetnina, čeprav je nastala na prehodu davnega 13. v 14. stoletje. Seveda pa ni le umetnina brez primere, ki v treh knjig (Pekel, Vice, Raj) in skupaj 100 spevih nudi bralcu na tisoče verzov, ampak tudi večna odslikava človeškega življenja, ki je razprto »med pekel in nebo«, kot bi rekel naš Prešeren. Delo so presajali v slovenščino številni ugledni literati, malokdo od njih pa je znal Dantejeve verze tako dobro preliti v našo materinščino, kot je to uspelo Andreju Capudru. Naša izdaja Božanske komedije je obogatena z reprodukcijami grafik Gustava Doréja. Za koga bolj kot za Dantejevo lastno delo veljajo njegovi verzi, ki jih je zapisal v Raju, tretjem delu Božanske komedije: »Kdor se v to luč zagleda, tak postane,da nikdar več očesu ne dovolipustiti njo in najti druge hrane,zakaj vse dobro, kar je predmet volji,je zbrano v njej, a zunaj sile njenepopolno več popolno ni nikoli.«

Še več, v svoji bogati slikovitosti različnih krogov ponuja ogromno možnosti za senzorično in senzorialno doživetje. To so osebna doživetja. Krajša verzija Dantejeve Božanske komedije v animirani obliki.--Obiščite nas še na Facebooku http://www.facebook.com/marnie.film ali na naši spletni strani h... Bitef teater - Božanska komedija - Plesna predstava - Poetično, groteskno in hipnotično videnje raja, pekla in vic 21.

Prevajalca Alojz Gradnik, Andrej Capuder. Avtorica, režiserka, oblikovalka vonjev Barbara Pia Jenič V predstavo John Malkovich's Inferno so vključeni ključni prizori iz Dantejeve Božanske komedije, ki se navezujejo na greh v sodobni družbi.

POVEZANE KNJIGE