V temo

V temo - Anna Bolavá | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Anna Bolavá
DIMENZIJA
8,5 MB
IME DATOTEKE
V temo.pdf
ISBN
1793141426770

OPIS

Roman V temo je psihološki triler, stkan okoli rane, ki se nepojasnjeno pojavi na desnici zeliščarice Anne Bartákove, tik preden zaradi restrukturacije izgubi službo pri prevajalski agenciji v Pragi. In kakor ta rana iz poglavja v poglavje bolj zeva, tako se odpira vse več vprašanj. Je rana povezana z nepojasnjeno smrtjo premožnega starca v domu ostarelih? Avtorica bralca vešče pretvori v detektiva, ki se skuša prebiti skozi labirint mnenj obrekovalcev v malomestni skupnosti, kjer vsakdo hitro sodi in so tisti z roba družbe hitro obsojeni. Poleg tega ni jasno, kaj je dejansko res in kaj zgolj vsebina obsesivne zavesti protagonistke pod vplivom protibolečinskih tablet. Je nezdravljena rana simbol neoliberalne družbe? Ta je prikazana brez moraliziranja, ljudje se odločajo med prilagoditvijo sistemu ali izstopom iz njega. Bralec je v te procese vpeljan skozi prvoosebno pripoved protagonistke, katere življenje se zaradi opravljanja podplačanih del skrči na merjenje delovne uspešnosti in skromnega zaslužka.Je rana tisto, kar je v neoliberalnem sistemu globoko ranjeno, namreč prvinski stik z naravo in s čustvi v vsakem izmed nas? Vsled kvantifikacije in pritiska produktivnosti ta rana v protagonistki spodbuja gon po preživetju, ki prerašča v svojevrsten upor. Zaradi rane se plasti človekovega bivanja luščijo pred bralčevimi očmi. Če smo na začetku še sredi civilizacijskega modela z začetka 21. stoletja, pa polagoma, z vse večjo protagonistkino ločenostjo od družbe, drsimo v divjino. Bolj ko je protagonistka sama, bolj so njeni občutki in izkustva intenzivni. Vse bolj prvinska in magična postaja tudi narava. Kot da se Anna mora do kraja zliti z njo. Anna Bolavá (psevdonim češke romanopiske bi lahko dobesedno prevedli kot Ana Boleča) roman zaključi na način, ki spominja na Beckettovo mojstrovino Besedila za nič, le da Bolavá pri pisanju uporablja multicolor tehniko. Toda veliki finale junakinje je obenem konec. Težko se je odločiti, ali je ta konec velika svetloba ali velika tema. o avtorici Anna Bolavá (1981, pravo ime Bohumila Adamová) se je rodila in odraščala na južnem Češkem. Po študiju češkega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti Karlove univerze v Pragi je nekaj časa delala na Inštitutu za češki jezik Češke akademije znanosti, zatem pa kot urednica in lektorica. Leta 2013 je izdala pesniško zbirko Črno leto (Černý rok). Romaneskni prvenec o nabiranju zdravilnih zelišč V temo (Do tmy, 2015) ji je leta 2016 prinesel prestižno nagrado Magnesia Litera za najboljše prozno delo. Za isto nagrado je bil nominiran tudi roman K dnu (Ke dnu, 2017), ki je ohlapno nadaljevanje predhodne knjige. Pisateljica ima moža in tri otroke, zaposlena je kot svetovalka za bolnike s stomo, v podjetju, ki izdeluje zdravstvene pripomočke. Živi v Pragi.

Letošnji mednarodni dan naslavlja temo znanstvenic v prvih vrstah boja proti covidu-19. organizira posebno izobraževanje na temo: . SPECIFIČNA ZNANJA S PODROČJA VEDENJSKO-KOGNITIVNIH TERAPIJ .

Letos se je za nagrado potegovalo 130 domačih in tujih likovnikov, grand prix pa gre v roke Albertu Mesnerju iz Avstrije za delo Maskerada. Spletni vplivneži brcajo v temo: Napake pri nasvetih za čiščenje. ...

POVEZANE KNJIGE