Marija Terezija

Marija Terezija Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
4,79 MB
IME DATOTEKE
Marija Terezija.pdf
ISBN
1459385884128

OPIS

Monografija o Mariji Tereziji se pridružuje številnim obeležitvam 300. obletnice rojstva cesarice Marije Terezije, ki so potekale v letu 2017. Vladarica je bila v preteklosti pogosto objekt znanstvenega raziskovanja, a večinoma v tujem zgodovinopisju. Slovensko zgodovinopisje se je do sedaj z njenim življenjem in vladanjem ukvarjalo sorazmerno malo. Pričujoča monografija tako prinaša številne nove ugotovitve in nove poglede na Marijo Terezijo in njeno dobo. Pri monografiji je sodelovalo več kot dvajset priznanih raziskovalcev, večinoma iz Slovenije, nekaj pa tudi iz tujine. Izhodišče prispevkov je slovenski prostor in vplivi cesaričnih reform nanj. Te reforme so bile korenite, temeljite in dolgoročne, kar pomeni, da njihove učinke čutimo še danes, čeprav se tega morda ne zavedamo. Druga rdeča nit monografije pa je ohranjanje spomina na Marijo Terezijo na Slovenskem kot tudi v njenih nekdanjih deželah, ki so danes samostojne države (Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Češka). Monografija je napisana pretežno v slovenskem jeziku, medtem ko so prispevki tujih avtorjev v tujem jeziku (nemško, angleško, italijansko in hrvaško) z daljšim slovenskim povzetkom.

Thumbnails Document Outline Attachments. V nedeljo bomo tudi Slovenci dobili prvi spomenik krompirju. Slovenski ponos bo krasila sedeča Marija Terezija s krompirjem v rokah. Marija Terezija je bila kljub svojemu spolu, ki so ga v njenih časih problematizirali tudi na dunajskem dvoru, ena od tistih, ki se je pomembno zapisala v slovensko zavest.

Title: M A R I J A T E R E Z I J A Author: anita Created Date: Maria Theresa Walburga Amalia Christina (German: Maria Theresia; 13 May 1717 - 29 November 1780) was the only female ruler of the Habsburg dominions, ruling from 1740 until her death in 1780.She was the sovereign of Austria, Hungary, Croatia, Bohemia, Transylvania, Mantua, Milan, Lodomeria and Galicia, the Austrian Netherlands, and Parma.By marriage, she was Duchess of Lorraine, Grand ... Hvala ti, Marija Terezija, da si uvedla obvezno šolanje! Svoje otroke imamo vsi neznansko radi in za njih bi naredili vse in še več. Po tihem pa se bomo veselili, da bo kmalu počitnic konec in jih predamo, vsaj dopoldne, v roke učiteljev. Marija Terezija je pripadala vladarski hiši, ki je poudarjeno kazala povezanost prestola in oltarja.

POVEZANE KNJIGE