Na izpostavljenem mestu

Na izpostavljenem mestu - Viljem Černo | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Viljem Černo
DIMENZIJA
6,42 MB
IME DATOTEKE
Na izpostavljenem mestu.pdf
ISBN
3950615317036

OPIS

Na izpostavljenem mestu je naslov knjige o delu in življenju profesorja Viljema Černa, ki je izšla te dni na pobudo Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Zadruge Novi Matajur. Knjigo je pripravil in uredil Igor Tuta.Knjiga, kot je v uvodni besedi zapisal predsednik SKGZ Rudi Pavšič, želi biti skromen prispevek v spomin in zahvalo profesorju Viljemu Černu, osebnosti, ki je vidno zaznamovala naš prostor in naše ljudi, predvsem na Videmskem. Bil je pojem Slovenca v Benečiji, neutrudljivi borec za naše pravice in narodno dostojanstvo. Njemu in njegovi vztrajnosti pri uveljavljanju naše jezikovne in širše prisotnosti gre velika zasluga, da smo danes na Videmskem narodno bolj prisotni in samozavestni. Bil je naš Čedermac.Odgovornik urednik Novega Matajurja Miha Obit pa je h knjigi pristavil: “Pomisliti na Viljema Černa nekaj mesecev po njegovi smrti pomeni pomisliti predvsem na njegove pesniške besede, tiste, ki so nam, vsem Benečanom, vsem Slovencem, kazale pot do boljše prihodnosti. To je portret človeka, ki je s svojo duhovno močjo, s svojo potrpežljivostjo in s svojo odprtostjo vsak dan svojega življenja dokazoval ne samo ljubezen do materinega slovenskega jezika, ampak tudi potrebo po spoštovanju drugih.”“Pričujoča knjiga”, piše urednik Igor Tuta, “predstavlja pomembno pričevanje Viljema Černa, ki je obenem njegova enkratna duhovna oporoka. Svoje misli zapušča najprej vsem svojim ljudem v Bardu, v Terskih dolinah in v Benečiji, pa tudi vsem slovenskim bralcem. Ti bodo njegovo besedo razumeli kot dokument časa in ljudi, ki so na izpostavljenem mestu.”

Viljema Černa, njegovo življenje in ... Knjiga Na izpostavljenem mestu, ki je izšla pri Zadrugi Novi Matajur, vsebuje štiri poglavja. V prvih dveh je Černovo življenje in delo predstavljeno prek lastnega pričevanja ter spisov in diplomske naloge, v tretjem poglavju o Černu spregovorijo njegovi znanci, četrto poglavje pa vsebuje utemeljitve priznanj in nagrad, ki jih je prejel. Lokalne novice in dogodki občine Ljubljana za vse, ki vas zanima, kaj je aktualno in kaj lahko počnete.

Na ... Na izpostavljenem mestu 06.03.2019 | By Mateja Kralj More Predstavitev knjige o življenju in delu Viljema Černa z naslovom Na izpostavljenem mestu, ki je leta 2017 izšla pri Zadrugi Novi Matajur v sodelovanju s Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo. VILJEM ČERNO »NA IZPOSTAVLJENEM MESTU« 13. februarja 2019 so v Kosovelovi spominski sobi v Sežani predstavili knjigo pred dvema letoma umrlega pesnika, pisatelja in velikega domoljuba Viljema Černa iz Barda v Slovenski Benečiji.

POVEZANE KNJIGE