Škrlatni hibiskus

Škrlatni hibiskus - Chimamanda Ngozi Adichie | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Chimamanda Ngozi Adichie
DIMENZIJA
10,56 MB
IME DATOTEKE
Škrlatni hibiskus.pdf
ISBN
6913914639429

OPIS

Petnajstletna Kambili in brat Jaja živita življenje premožne nigerijske družine. Navzven idilično družinsko okolje, ki mu ponosno načeluje v skupnosti čislani oče, je prvovrstna ječa; tiranska očetova roka, ki jo žene verski fanatizem, vse bolj duši. Ko se deželi napove vojaški udar, otroka odrineta k teti, ovdoveli univerzitetni profesorici, kjer zaživita onkraj meja očetove avtoritarne vzgoje. Zagledana v preobtežene knjižne police, omamljena s toplim vonjem muškatnega oreščka, vzdramljena z zvonkim smehom, ki se razlega po hiši, se nekaj pozneje vrneta domov – v zaostrene odnose, ki bodo zdajci eksplodirali. Škrlatni hibiskus je prelep roman, ki občuteno izmeri čustveno bolečino, krče odraščanja, vsiljeno tišino medosebnih odnosov, izmuzljivo obljubo skorajšnje svobode … Mehak glas Adichiejeve v romanesknem prvencu danes renomirane književnice pripoveduje o kompleksnih družinskih razmerjih, usodi in deželi, ki se je mir vztrajno izogiba. Chimamanda Ngozi Adichie je za prvenko prejela prestižno lovoriko Commonwealth Writers’ Prize (2005) in bila uvrščena v ožji izbor za nagrado Orange (2004).Romaneskni prvenec Purple Hibiscus (Škrlatni hibiskus) je nigerijsko pisateljico naglo prikupil obči in kritiški javnosti. S Polovico rumenega sonca (Sanje, 2008), drugim proznim dosežkom, je Chimamanda Ngozi Adichie znova na nebo odložila vrsto pomenljivih oglenih vprašajev. V državljansko vojno vsajena pripoved se je z avtorico zavihtela na zmagovalno mesto – leta 2007 je prejela britansko književno nagrado Orange; pozneje so literarno predlogo pregnetli v zgodbo na velikem platnu. Naslednji romaneskni met, Amerikanka (Sanje, 2014), prikimava bravurozni dediščini in jo dolžno neguje; pisava je bila nagrajena z National Book Critics Circle Award 2013 in The Chicago Tribune 2013 Heartland Prize. New York Times jo je nazadnje imenoval za eno izmed desetih najboljših knjig leta 2013.

COBISS+ SICRIS ‒ informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji Druge baze podatkov. COLIB.SI - podatki o slovenskih knjižnicah ... Škrlatni hibiskus je vreden vse pozornosti; kot številni prvenci se trudi povedati preveč, kar pa ne zmanjšuje moči Kambiline prvoosebne pripovedi, njenega iskanja glasu, identitete, opisovanja lokalnih običajev in ritualov, odnosa do komajda komunicirajočih članov širše družine, razlik med ruralnim in urbanim, ki ga med drugim ... Čez vse poletje Hibiskus krasijo lepi cevasti cvetovi od bele do rožnate barve, ki med cvetenjem potemnijo in postanejo skoraj temno rdeči.

COLIB.SI - podatki o slovenskih knjižnicah ... Škrlatni hibiskus je vreden vse pozornosti; kot številni prvenci se trudi povedati preveč, kar pa ne zmanjšuje moči Kambiline prvoosebne pripovedi, njenega iskanja glasu, identitete, opisovanja lokalnih običajev in ritualov, odnosa do komajda komunicirajočih članov širše družine, razlik med ruralnim in urbanim, ki ga med drugim ... Čez vse poletje Hibiskus krasijo lepi cevasti cvetovi od bele do rožnate barve, ki med cvetenjem potemnijo in postanejo skoraj temno rdeči. Kitajski oslez (H.

POVEZANE KNJIGE