Zakaj tonejo Benetke

Zakaj tonejo Benetke - Abdulah Sidran | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Abdulah Sidran
DIMENZIJA
10,2 MB
IME DATOTEKE
Zakaj tonejo Benetke.pdf
ISBN
3096673040220

OPIS

Abdulah Sidran (1944) je slovenski publiki še vedno poznan predvsem kot imeniten filmski scenarist (Se spominjaš Dolly Bell? in Oče na službenem potovanju), čeprav tako v svoji domovini kot drugje velja za velikega pesnika. Njegova poezija je počasna, pregledna, melanholična in občasno temna. A hkrati tudi mehka in nežna, polna tople človečnosti in modrosti. Njena tla so v miljeju, iz katerega Sidran izhaja – Bosna in Hercegovina, a njene teme so popolnoma univerzalne. Se bo torej s Sidranovo poezijo zgodilo nekaj podobnega, kot se je s filmi, za katere je pisal scenarije, se pravi, da se bodi bralci k njej vedno znova vračali?

To na videz ekološko vprašanje je Sidran obrnil tako, da je pokazal na nevzdržno ignoranco zahodne politike do usode Bošnjakov. Obrnil takole (predzadnja kitica): Gledam v nebo nad Benetkami.

Prevedli so jih v slovenščino, makedonščino, angleščino, poljščino, nemščino, danščino in francoščino. Naša odprava se je lani v tem času sprehodila po Krku in občinstvu poskušala svetovati, kje naj se hrani, da bodo dnevni na otoku v času večerje okusnejši. Našteli smo pet ali šest solidnih gostiln s poudarjeno ponudbo jadranskih prebivalcev.

POVEZANE KNJIGE