Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind

Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind - Blaž Vehovar | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Blaž Vehovar
DIMENZIJA
6,15 MB
IME DATOTEKE
Kraški ovčarji – sinovi burje = Karst shepherds – sons of the wind.pdf
ISBN
8664121739608

OPIS

Dvojezična barvna umetniška monografija o edini slovenski mednarodno priznani pasmi kraški ovčar.Izdaja je izjemnega pomena za slovensko državo in tudi v mednarodnem prostoru, zato je podporo pri izdaji izrazil tudi minister mag. Dejan Židan, ki jenapisal predgovor knjigi na pot. Misel o knjigi Kraški ovčarji – sinovi burje je napisal tudi kraški pesnik Ciril Zlobec. Nekatere njegove pesmi o krasu so objavljene v knjigi.Kot napoveduje naslov, je rdeča nit naš kraški pes, ki je postavljen v domače, izvorno kraško okolje, saj je večina fotografij posnetih na Krasu. V knjigi soprek kraškega ovčarja predstavljene značilnosti Krasa s tipično in enkratno krajino, prepredeno s kamnitimi škarpami in jeseni kontrastno rdeče obarvanimrujem ter poleg kraškega ovčarja še svetovno znanega Lipicanca in istrsko pramenko - ovco, ki jo je naš pes skozi stoletja čuval na pašnikih Javornikov,Nanosa, Vremščice in drugod.Prvi pisni viri o kraških ovčarjih kot pastirskih psih segajo v leto 1558, ko je upravitelj kobilarne Lipica Franc Jurko zapisal, da so za varnost plemenskihkobil poskrbeli z nakupom močnih in ostrih psov s Krasa. Ali kot je leta 1689 zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske: »Izmed psov, kakor jih imenuje Kranjec -Kranjska tudi nima najslabših. Zlasti ob rečici Pivki goje velike in močne pse, ki utegnejo volku čvrsto pretresti kožuh. Zato jih pastirji vedno vodijo s seboj.«Besedilo je pripovedno, z zanimivimi primeri ter poudarkom na številnih fotografijah ter umetniških delih, ki prikazujejo lepoto Krasa in sobivanje kraškega ovčarjav tej edinstveni pokrajini. Čudovit portret, namenjen ne le strokovnjakom s področja kinologije, temveč tudi ljubiteljemkraških ovčarjev ter tistim, ki bi želeli to edino slovensko pasmo podrobneje spoznati.

Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo ... Monografija v slovenskem in angleškem jeziku Kraški ovčarji - sinovi burje/Karst shepherds - sons of the wind (izšla je pri založbi Hart) je delo akademskega slikarja in ljubitelja ter poznavalca teh psov Blaža Vehovarja.Predgovor za knjigo o edini slovenski mednarodno priznani avtohtoni pasmi je napisal minister mag.

David Brunner, Sam Stall 14,95 € Klub kraških ovčarjev Slovenije - Karst Shepherd Club of Slovenia October 4, 2016 · V nedeljo je bila otvoritev razstave "Kraševci - sinovi burje" v Dutovljah. Kraški ovčarji - sinovi burje = Karst shepherds - sons of the wind. Kraški ovčarji - sinovi burje = Karst shepherds - sons of the wind / [[besedilo], fotografije in umetniška dela] Blaž Vehovar ; [prevod v angleški jezik Maja Mugerle] COBISS.SI-ID 291850240.

POVEZANE KNJIGE