Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe

Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe - Jože Karlovšek | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jože Karlovšek
DIMENZIJA
8,97 MB
IME DATOTEKE
Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe.pdf
ISBN
2220252757052

OPIS

Pričujoča knjiga, poslednja v zavidljivi seriji najrazličnejših publikacij izpod peresa Jožeta Karlovška, sklepa njegovo bogato raziskovalno pot, ne samo časovno, ampak tudi vsebinsko. Na tej poti se je avtor največ pomudil na polju ornamentike, zaradi česar je bil v svojem času ne le zgolj zbiratelj in poznavalec motivnega materiala, kot mu je bilo marsikdaj očitano, temveč tudi pionirski preučevalec in sistematik problematike.S svojo metodo raziskovanja se je poleg vestnega česanja geografskih širjav, pestrih v bogastvu oranmentov, spuščal po časovni vertikali, ki mu je omogočila pregled zgodovinskih obdobij, in ji sledil vse do najstarejših, praindoevropskih ornamentalnih oblik. Na tej točki je še močneje zaznal oziroma intuitivno začutil vlogo ornamenta kot simbolnega nosilca kozmogenetskih predstav. Samoumevno je, sploh pa za človeka Karlovškega kova, da pri takem impulzu potanko preišče stvari in jih tako osmisli tudi po vsebinski plati. Pri povezovanju in vstavljanju teh v širši pomenski kontekst je seveda naletel na njih vir, svet, iz katerega črpal večidel te motivike - mitologijo.Vse slike so delo Jožeta Karlovška. Besedilo v knjigi je poljudne narave in je plod Karlovškovega raziskovanja slovenskega bajeslovja. Knjiga je bila dokončana leta 1959, a nikoli izdana. Knjiga je razdeljena na tri dele: - uredniški komentar (Domen Češarek, Matija Kenda, Nejc Petrič); - celotno knjigo Jožeta Karlovška (1900-1963) iz leta 1959 skupaj s slikami. Predgovor napisal etnolog Niko Kuret (1906-1995), prva tri poglavja pa etnolog Ivan Grafenauer (1880-1964); - tretji del vključuje strokovna komentarja etnologinje dr. Monike Kropej Telban iz ZRC SAZU in umetnostnega zgodovinarja Boštjana Kenda.

Karlovškovo bajeslovje je prva ilustrirana slovenska mitologija, ki je bila napisana že leta ... Znanstvenoraziskovalni center. Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

marca 2017 je v Kulturnem domu Šmarjeta potekala predstavitev knjige Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe, ki velja za prvo ilustrirano ponazoritev slovenske mitologije. Knjiga je bila napisana že pred pol stoletja, a izdana šele leta 2016. Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe je naslov njegove knjige v dveh zvezkih iz leta 1959, ki ji je predgovor napisal Niko Kuret, uvodna tri poglavja pa literarni zgodovinar Ivan Grafenauer in ki je dolgo ostala v rokopisu, saj jo je skupaj s strokovnima komentarjema etnologinje Monike Kropej Telban in umetnostnega zgodovinarja Boštjana ... Izdal je knjige Slovenska hiša, Slovenski ornament in Slovenski domovi, v rokopisu pa je ostala njegova zadnja knjiga Slovenske bajeslovne in pripovedne podobe iz leta 1959.

POVEZANE KNJIGE