Vrnitev v mesto belih oslov

Vrnitev v mesto belih oslov - James Tate | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
James Tate
DIMENZIJA
4,27 MB
IME DATOTEKE
Vrnitev v mesto belih oslov.pdf
ISBN
1293757838837

OPIS

Na Tatovo pisanje je odločilno vplival surrealizem. Nevsakdanje, absurdne, odbite, smešno-resne pesmi v prozi, ki jih je Tate pisal zadnjih petnajst, dvajset let, so postale njegov prepoznavni credo, ki mu je v Ameriki prinesel precejšnjo priljubljenost.Tatu je uspelo povezati humor in tragičnost, to, kar imamo za težko združljivo in običajno vidimo ločeno.Humor naj bi nas zabaval, tragičnost pa naj bi bila tista, ki nas zadeva globlje, zato ima v naših očeh tudi višjo umetniško vrednost. Tate se je tega zavedal.V nekem intervjuju je C. Simicu povedal: »Rad imam svoje smešne pesmi, ampak še raje ti zlomim srce. In če lahko znotraj ene pesmi naredim oboje hkrati, je to nekaj najboljšega. Če si se na začetku smejal in te proti koncu pripravim do solz, je to nekaj najboljšega. To je največja nagrada zate, pa tudi zame. V končni fazi bi bil rad samo resen, ampak ne morem mimo tistega dela, ki je komičen. Avtomatično se mi dogaja. In če lahko oboje združim, bom to tudi naredil.«O AVTORJU: James Tate (1943-2015) se je rodil in odraščal v Kansas Cityju. Že njegov prvenec Izgubljeni pilot (Lost Pilot, 1966), za katerega je prejel nagrado za mlade pesnike (Yale Young Poets Prize, 1967), se je uvrstil v širši kanon sodobne ameriške poezije. Z leti je Tate postal eden najodličnejših glasov svoje generacije. Za Izbrane pesmi (Selected poems, 1991) je leta 1992 prejel Pulitzerjevo nagrado za poezijo in nagrado Williama Carlosa Williamsa. Za knjigo Častna druščina lokostrelcev (Worshipful Company of Fletchers, 1994) je nato prejel še nacionalno nagrado (National Book Award). Izdal je tudi nekaj knjig kratke proze. Vrsto let je predaval na Oddelku za kreativno pisanje na Massachusetski univerzi v Amherstu.Prvi izbor iz njegovega dela v slovenskem jeziku (pesmi je prevedel Tomaž Šalamun in prozo Jure Potokar) je bil objavljen v knjigi Izgubljeni pilot leta 2005. Zadnjih petnajst let življenja je Tate pisal v glavnem pesmi v prozi in jih objavil v knjigah Spomini jastreba (Memoir of the Hawk, 2002; s to knjigo se zaključi tudi prvi slovenski izbor), Vrnitev v mesto belih oslov (Return to the City of White Donkeys, 2004), Duhovi vojakov (The Ghost Soldiers, 2008) in Kupola skritega paviljona (Dome of the Hidden Pavillion, 2015). Izbor v tej knjigi se nadaljuje tam, kjer se je končala prva slovenska knjiga, in vsebuje pesmi v prozi iz Tatovih zadnjih treh zbirk.

Duhovite in nevsakdanje so do absurda, navdušujejo se nad najmanjšo čudnostjo vsakdanjika. Avtor se v njih odvrača od medijsko posredovane realnosti in ustvarja vzporeden, avtonomen, nadrealistični svet.

Nekako bi lahko njegovo prisotnost med slovensko bralsko javnostjo razdelili na dva dela: […] Jože Snoj: Re kapitulacije James Tate: Vrnitev v mesto belih oslov Samo Kreutz: Tisti, ki so spali Marija Stanonik: Etnolingvistika po slovensko Recenzije so napisali Gabriela Babnik, Stanislava Chrobakova Repar, Andrej Lutman in Iztok Ilich. Pri mariborski založbi Litera so izdali roman, prozni prvenec Sarivala Sosiča Starec in jaz, pri LUD Šerpi pa izbor pesmi v prozi Jamesa Tatea Vrnitev v mesto belih oslov. Založba Miš je izdala roman Aleca S.

POVEZANE KNJIGE