Slavospevi, ki jih pojejo vrane

Slavospevi, ki jih pojejo vrane - Peter Kolšek | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Peter Kolšek
DIMENZIJA
11,81 MB
IME DATOTEKE
Slavospevi, ki jih pojejo vrane.pdf
ISBN
1213267378670

OPIS

Slavospevi Petra Kolška so poezija, ki ne podlega trenutnim "modnim muham", če te po smrti vseh literarnih ideologij (Taras Kermauner) sploh še obstajajo; še najbolj bi se jim približali, če bi zapisali, da gre za izrazito, samosvojo, zrelo (avto)poetiko, ki znova potrjuje staro Buffonovo misel Le style c\'est I\'homme mem ...Peter Kolšek (1951, Celje), pesnik in publicist, je diplomiral iz primerjalne književnosti in slavistike. Sedem let je poučeval slovenščino na dveh ljubljanskih gimnazijah, od leta 1987 pa je v službi pri časopisni hiši Delo. V letih 1992-1999 je bil urednik kulturne redakcije, zdaj pa ureja prilogo Književni listi. Piše o literaturi, filmu, televiziji, kulturni in »navadni« politiki. Z Dragom Bajtom je leta 1993 sestavil antologijo slovenske poezije (Sončnice poldneva). Pripravil je antologijske prikaze slovenskih pesnikov (Strniša, Jesih, Fritz, Maurer), leta 2006 pa antologijo slovenske poezije 20. stoletja Nevihta sladkih rož.

Slavospevi, ki jih pojejo vrane. Skupaj z Društvom slovenskih pisateljev se je prijavilo na projektni razpis Javne agencije za knjigo ter pridobilo finančno podporo za dve svoji knjigi: pesniško zbirko Slavospevi, ki jih pojejo vrane, Petra Kolška, izšla je v marcu, ter knjigo Velika radost Ervina Fritza, ki obsega vseh 17 doslej izdanih avtorjevih zbirk, in je izšla v ... Osupljivi svet ptic Ptice in ljudje Dinozavri so še vedno med nami! Ptičji rekorderji in posebneži Pero Zakaj ptice pojejo? Dvorjenje, pomembna ljubezenska igra Svetovni popotniki Ptičji kljuni in prehrana ptic Ptice in ljudje Ljudje smo že od nekdaj navdušeni nad pticami. Radi jih opazujemo, poslušamo njihovo petje in občudujemo mojstrsko sposobnost letenja, ki so ... Slavospevi, ki jih pojejo vrane Pečnik, Barbara Samo zaradi lakote in žeje gre Slovenec malokedaj v krčmo : podoba ljubljanskih gostišč na prelomu 19.

slovenski (2) slovenski (2) Rok dobave. Večernim slavospevom sledijo Jutranji, ki naj bi prinesli nekakšno upanje in luč, toda ker jih pojejo vrane oziroma satirični pesnik, ki se v tem delu niti ne trudi prikriti, da je tudi jedki kritik in kolumnist, pred nas predvsem postavljajo podobe slovenskega kulturnega sveta, takega, kot je, njegov stati in obstati brez obljube večnosti. Zbirko Petra Kolška, naslovljeno Slavospevi, ki jih pojejo vrane, sestavljajo večerni in jutranji samospevi. Foto: BoBo Didaskalije k dihanju so tretja pesniška zbirka Anje Golob, ki je nase opozorila že leta 2010 s prvencem V roki, 2014 je izšla še zbirka Vesa v zgibi. Dekleta pojejo, 2014 Slavospevi, ki jih pojejo vrane, 2017 Reci tvoji roki, da jo poljubljam : Ivan Cankar in ženske, 2018.

POVEZANE KNJIGE