Sizifovsko lépo

Sizifovsko lépo - Leon Stefanija | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Leon Stefanija
DIMENZIJA
5,12 MB
IME DATOTEKE
Sizifovsko lépo.pdf
ISBN
1339294038497

OPIS

Delo skladatelja, klarinetista, profesorja kompozicije in od leta 2015 tudi izrednega člana SAZU Uroša Rojka (r. 1954), ki že od osemdesetih let preteklega stoletja živi in deluje med nemškim in slovenskim kulturnim prostorom, je prikazano skozi tri poglavja. Prvo poglavje – Kdo je? – je zraslo iz sestavljanja biografskih drobcev, ki jih je Rojko dopolnil v celovit prikaz ne le lastnega življenja, ampak je zarisal pravcato majhno fresko glasbene kulture s preloma v 21. stoletje pri nas in v naši okolici. V drugem poglavju – Kaj dela? – sta soočena dva pogleda na njegovo delo: njegov osebni in tisti spod peresa glasbenih kritikov. Tu sta analizi Rojkovih besed in misli komentatorjev njegovih skladb, ki so objavljene v spletni monografiji Akademik Uroš Rojko: skladatelj o svojem delu in odzivi nanj. Tretje poglavje – Kako dela? – prikazuje skladateljevo delavnico.

Uvod v muzikologijo. Ljubljana: Znanstvena založba Filozofske fakultete.

Stefanija, Leon / Schüler, Nico / Eerola, Tuomas / Graham, Reiko / Nering, Vanessa / Veselinovic-Hofman, Mirjana. V resnici pa je Sizifovsko lépo: portret Uroša Rojka knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak, ki ga glasba na kakršen koli način aktivno zadeva - kot avtorja, izvajalca, kritika ali poslušalca. Gre namreč za skladatelja z roba, a ne tistega roba, ki ga mistificirajo (ob)robne glasbene prakse in njihovi diskurzi, temveč pravcatega roba, ki ... Naslov: Sizifovsko lépo: portret Uroša Rojka .

POVEZANE KNJIGE