Zmuzljivi primer Viktorja Zamude

Zmuzljivi primer Viktorja Zamude - Branko Gradišnik | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Branko Gradišnik
DIMENZIJA
4,5 MB
IME DATOTEKE
Zmuzljivi primer Viktorja Zamude.pdf
ISBN
7148047770208

OPIS

Angleškega psihoanalitika D. H. Winnicotta (1896– 1971), ki je bil resda znan po neortodoksnih izjavah, so nekoč po nekem predavanju, namenjenem duhovnikom, vprašali, po čem se naj ob pomenkih s svojimi župljani ali spovedovanci ravnajo pri oceni, da bi bilo treba še kako drugače kot z besedo posredovati – po čem torej sklepati, da dotični potrebuje psihiatrično pomoč. Odvrnil je, obnavljam v spominu, nekako takole: »Če pride kdo k vam in vam razklada, kaj ga teži, in opazite, da vas dolgočasi in uspava, potem je jasno, da je tak človek bolan in potreben strokovne pomoči. Če pa kdo pride in vam govori iste reči, a na tak način, da vas pritegne in zdrami in zvablja v pogovor, potem s takšnim človekom, najsi v še takšni osebni in duševni stiski, ni nič tako narobe, da se ne bi mogel izvleči, in potemtakem ne bo potreboval psihiatra.« Večina ljudi ima problem, kako tisto, kar imajo na jeziku, preliti na papir. Problem Viktorja Zamude je obraten: kar ima na papirju, mora spraviti na jezik. A tudi, kar je zgolj zapisano, vendarle govori o neki inverzni obliki trdoživosti, torej tudi živosti, pa čeprav v »Brlogu«. In kdo si upa reči, da Kafka ni odživel svojega življenja v notranji skladnosti, ki ga je delala smiselno? – in to bi veljalo celo, če Max Brod in drugi ne bi bili ohranili Kafkovih še neobjavljenih besedil proti njegovi poslednji volji! – Branko Gradišnik, v komentarju k primeru Viktorja Zamude (ime spremenjeno) BRANKO GRADIŠNIK (1951) je magister humanističnih ved, pisatelj in prevajalec, ki se je že pred leti načrtno odrekel izmišljanju in se odtlej izvirno izraža na različnih polleposlovnih in osebno profiliranih področjih, ki se razpenjajo od humornih potopisov do esejistike. Že deset let uspešno deluje tudi kot empatičen in analitičen odpisovalec ljudem v duševni/čustveni stiski. Dopisovanja so v izboru izšla v treh knjigah (Sreča, Sreča za 2 in Med tvojim kladivom in nakovalom). Letos izide v pričujoči zbirki njegov prevod moderne psihodiagnostične »klasike« Psihoanalitična diagnoza Nancy McWilliams. Pišete mu lahko na: [email protected]

Klicni center: 02 2520 333 Pon-pet 7.30-20.00, sob 7.30-13.00 ... Že celih 7 let pa si po drugi strani dopisujem s človekom, čigar »kafkovska« zgodba izide letos (Zmuzljivi primer Viktorja Zamude, UMco) na več kot 500 straneh - razpleta tule ne bom izdal. Človek, ki se je rešil obtičalosti, si kmalu nakoplje kup novih problemov, ki jih zastavlja živo normalno življenje - in marsikdo se še vrne ... Showing 1 - 20 results of 212 for search 'Gradišnik, Branko, 1951-', čas poizvedbe: 0.06s Refine Results Izbori teh in drugih psihoterapevtskih dopisovanj so izšli pozneje v knjigah Sreča - pisma iz moje svetovalnice, 2009/10; Sreča za 2: Nadaljnja pisma iz moje svetovalnice, 2010), Med tvojim kladivom in nakovalom (2013), Zmuzljivi primer Viktorja Zamude (2016).

Problem Viktorja Zamude je obraten: kar ima na papirju, mora spraviti na jezik. A tudi, kar je zgolj zapisano, vendarle govori o neki inverzni obliki trdoživosti, torej tudi živosti, pa čeprav v »Brlogu«.

POVEZANE KNJIGE