Kronosova žetev

Kronosova žetev - Mojca Kumerdej | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mojca Kumerdej
DIMENZIJA
11,89 MB
IME DATOTEKE
Kronosova žetev.pdf
ISBN
6172983923798

OPIS

Nagrada Prešernovega sklada za leto 2017Mojca Kumerdej (1964) je pisateljica, filozofinja in publicistka, ki s kolumnami, članki, intervjuji in kritikami pronicljivo spremlja predvsem dogajanje v uprizoritvenih umetnostih, intermedijski umetnosti in znanosti. Leta 2001 je izšel njen romaneskni prvenec Krst nad Triglavom, leta 2003 zbirka kratkih zgodb Fragma in leta 2011 zbirka kratkih zgodb Temna snov. Njene kratke zgodbe so uvrščene v številne domače in tuje antologije ter prevedene v trinajst jezikov. Za zgodbo »Pod gladino« je leta 2006 na Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica prejela nagrado kristal vilenica.Kronosova žetev je roman o koncu 16. stoletja, ko je v notranjeavstrijskih deželah, torej na območju današnjega slovenskega prostora, v polnem razmahu boj za prevlado med protestantskimi deželnimi stanovi in katoliško habsburško oblastjo. Bitke za prevlado se bijejo med oblastniki ter med oblastjo in ljudstvom, ki pozorno motri posameznike in jih prepoznava kot drugačne in sumljive. Roman Kronosova žetev, v katerem se razgibano prepletata zgodovina in fikcija, je slikovit portret renesanse – prežete s humanističnim obujanjem antike, z umetnostjo, znanstvenimi odkritji ter živahnimi filozofskimi in teološkimi razpravami, kot tudi razgrete zaradi spletk, obtožb krivoverstva, političnih izdajstev in grmad. Kronosova žetev je večna melodija o krvnikih, ki v imenu boga, posvetne oblasti ali skupnega dobrega na žrtvenike prinašajo grešne kozle, in izjemnih posameznikih, ki se zoperstavljajo množici, prevladujoči miselnosti in načinu življenja.

stoletja, ko je v notranjeavstrijskih deželah, torej na območju današnjega slovenskega prostora, v polnem razmahu boj za prevlado med protestantskimi deželnimi stanovi in katoliško habsburško oblastjo. Bitke za prevlado se bijejo med oblastniki ter med oblastjo in ljudstvom, ki pozorno motri ... V Knjižnici Blaža Kumerdeja Bled, se je o novem romanu Kronosova žetev, z avtorico Mojco Kumerdej pogovarjal Rudi Meden. Kronosova žetev je po njenem intrigantnem prvencu­ Krst nad Triglavom (2001) drugi roman Mojce Kumerdej in ob izvrstnih zbirkah kratkih zgodb Fragma (2003) in Temna snov (2011) njena četrta in doslej najbolj suvereno izpisana prozna knjiga.

Kumerdej, Mojca. Vrsta gradiva - roman ; leposlovje za odrasle Založništvo in izdelava - Ljubljana : Beletrina, 2016 Jezik - slovenski ISBN ... Drugi roman Mojce Kumerdej (poleg prvega, Krst na Triglavu, je do sedaj izdala tudi dve zbirki kratke proze, Fragma in Temna snov), za katerega je prejela nagrado Prešernovega sklada za leto 2017, sega v obdobje reformacije in protireformacije na slovenskem prostoru. Pisateljica in gledališka kritičarka Mojca Kumerdej se je po romanesknem prvencu Krst nad Triglavom (2001) in dveh zbirkah kratkih zgodb Fragma (2003) in Temna snov (2011), ki vsi veljajo za izstopajoča literarna dela sodobne slovenske književnosti, letos proslavila še z epohalnim delom Kronosova žetev, ki ga postavlja v za Slovence formativno pozno 16.

POVEZANE KNJIGE