Koristnost nekoristnega

Koristnost nekoristnega - Nuccio Ordine | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Nuccio Ordine
DIMENZIJA
8,88 MB
IME DATOTEKE
Koristnost nekoristnega.pdf
ISBN
5174668181977

OPIS

Ni res – niti v času krize – , da je koristno zgolj to, kar ustvarja dobiček. V merkantilnih demokracijah obstajajo znanja, ki veljajo za »nekoristna«, pa se nazadnje izkažejo kot izjemno koristna.V tem sijajnem in izvirnem eseju nas Nuccio Ordine opozarja na koristnost nekoristnega in na nekoristnost koristnega. S pomočjo razmišljanj velikih filozofov (Platona, Aristotela, Čuang Cija, Pica della Mirandole, Montaigna, Bruna, Campanelle, Bacona, Kanta, Tocquevilla, Newmana, Poincaréja, Heideggerja, Batailla) in velikih piscev (Ovidija, Danteja, Petrarke, Boccaccia, Albertija, Ariosta, Mora, Shakespearja, Cervantesa, Miltona, Lessinga, Leopardija, Hugoja, Gautierja, Dickensa, Herzena, Baudelairja, Stevensona, Kakuza Okakure, Garcíe Lor-ce, Garcíe Márqueza, Ionesca, Calvina, Fosterja Wallacea) nam dokazuje, kako nam obsedenost s posedovanjem in kult koristnosti siromašita duha in s tem ne le ogrožata šole in univerze, umetnost in ustvarjalnost, marveč uničujeta tudi nekatere temeljne vrednote, kot so dignitas hominis, ljubezen in resnica. Abraham Flexner pa nas v svojem eseju, prvič prevedenem v slovenščino, opominja, da nas tudi znanosti učijo, kako koristna je lahko nekoristnost. Če bo Homo sapiens še naprej izločal brezinteresnost in nekoristno ter ubijal razkošja, ki jih ima za odvečna, je vprašanje, ali bo lahko človeštvo naredil bolj človeško.S predgovorom Borisa Pahorja.

Tatjana Rozman, tema pa zelo aktualna, saj bo predavateljica osvetlila vprašanjue postresničnega v sodobnem svetu, spreminjanja naše vednosti skozi preteklost, usodo mitskega in čudežnega ter zmanjševanje vloge ... Koristnost nekoristnega v času epidemije Sedem kratkih razmišljanj izpod digitalnega peresa nekega nekoristnega slovenskega prosvetarja Knjižnemu eseju je dodano še besedilo (prav tako prvič prevedeno v slovenščino) Koristnost nekoristnega znanja iz leta 1939, ki ga je napisal znani ameriški pedagog in ustanovitelj Inštituta za napredne študije v Princetonu Abraham Flexner, ki je spodbudilo nastanek osnovnega besedila knjige. V njem Flexner dokazuje, da so mnoge ... V knjigi Koristnost nekoristnega zapiše italijanski filozof, predavatelj in strokovnjak za renesanso Nuccio Ordine.

V merkantilnih demokracijah obstajajo znanja, ki veljajo za »nekoristna«, pa se nazadnje izkažejo kot izjemno ... Koristnost nekoristnega. Naroči se na podkast.

POVEZANE KNJIGE