Gradim gradove

Gradim gradove - Milan Šelj | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Milan Šelj
DIMENZIJA
5,62 MB
IME DATOTEKE
Gradim gradove.pdf
ISBN
6976425769094

OPIS

Zbrika Gradim gradove je sporočilno jasna: v poeziji in življenju, če je med njima sploh kakšna razlika, si je treba drzniti, premagati strah in - spregovoriti. Spregovoriti o marsičem, kar je potlačenega, kar se razlikuje od družbene norme. Molk je prelahka rešitev, pravi Šelj, in retorična vprašanja nesmiselna. Ustaljeni vzorci (religije, skrivaštva) še zdaleč niso najboljša izbira, četudi se včasih, vsaj na prvi pogled, zdijo najlažja. Tvegati je treba svobodo.

Andrej Zavrl ugotavlja, da je v Darilu središčno sporočilo osebna zgodba, da so Kristali soli družbeno angažirani, a v ospredju ostaja ... Srednjeveške gradove je najprej ogrozila sprememba načina življenja. Ker so bili prostori v njih majhni, vlažni in mrzli, dostopni le po tesnih stopniščih in osvetljeni skozi ozke line, v poznem 16.

Enkrat si sebe predstavljam samsko, s tremi psi in banjico sladoleda v roki, drugič gradim gradove v oblakih in sanjarim, kako bova skupaj s princem na belem konju preskakovala mavrične loke na nebu, tretjič stojim z gromozanskim plakatom v rokah, kjer je s krvjo napisano "vsi tipi ... Gradim gradove je tretja pesniška zbirka (po Darilu [2006]in Kristalih soli [2010]) kraško-londonskega pesnika Milana Šelja. Potem ko v prvi pesmi zajaha Pegaza, nam v štirih poglavjih prinese še 70 pesmi, večinoma v slovenščini, nekaj pa tudi v angleščini. Darilu so sledile pesniške zbirke Kristali soli (ŠKUC-Lambda, 2010), Gradim gradove (ŠKUC-Lambda, 2015) in Slediti neizgovorjenemu (ŠKUC-Lambda, 2018), ki je bila nominirana in izbrana kot ena izmed najboljših pesniških zbirk, ki so izšle leta 2018. Zbirki pesmi Darilo so sledile zbirke Kristali soli, Gradim gradove in Slediti neizgovorjenemu.

POVEZANE KNJIGE