Ruski diptih

Ruski diptih - Mateja Ratej | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mateja Ratej
DIMENZIJA
11,44 MB
IME DATOTEKE
Ruski diptih.pdf
ISBN
1331737436168

OPIS

V jutru, ko so prag stanovanja prestopili preiskovalci, je Julija Ganusova ležala na tleh popolnoma naga z razprostrtimi rokami in stisnjenimi pestmi.Roman Agathe Christie ali Jamesa B. Pattersona? Ali pa – po priimku sodeč – kakšnega ruskega avtorja kriminalk? Odgovor je: ne. Zgodba se je dogajala pri nas, torej na slovenskih tleh, v »preprostem« podeželskem okolju – v Ljutomeru – v dvajsetih letih 20. stoletja, in je torej resnična. Z vsemi presunljivimi in krvavimi podrobnostmi vred. Žrtev ni bila le mlada lepotica, temveč tudi njen triletni otrok. Ali taka zgodba sploh lahko ima »srečen konec«, pa čeprav storilca doseže roka pravice?Ruski diptih je dokumentarno delo, ki pa se bere kakor roman. Napeta kriminalka s preobrati in vsem, kar spada zraven. Dokumentarnost je razvidna predvsem iz opomb in natančno podanih kraja in časa, tako da ob branju ne moremo pozabiti, da gre za resnični dogodek, ki ga pisateljska žilica ni niti olepšala niti mu ni dodala dramatičnosti ali srhljivosti – zapisan je tako, kakor ga je mogoče interpretirati na podlagi kazenskega spisa iz Pokrajinskega arhiva Maribor, v katerem ga je odkrila dr. Mateja Ratej.Kot kaže že naslov, pa to ni edina »resnična zgodba« v tej knjigi. Če prvi zločin – tako lahko domnevamo – izhaja iz mnogih nerazčiščenih zadev, ki so težile storilca, pa so razlogi za drugega precej bolj »romantični«, čeprav začinjeni z isto (smrtonosno) strastjo. Gre za ljubezenski trikotnik: mlada baroničina hči, ljubosumni in že napol zavrnjeni snubec ter elegantni, udvorljivi zdravnik. Če bi bil to film, bi takoj vedeli, da se ne bo dobro končalo. In kaj je film – ter navsezadnje celotna umetnost – drugega kot posnemanje življenja? Življenje je brez okolišenja, naglo in brutalno zapisalo ogromno takih zgodb. Dve izmed njih, ki sta se odvili v podobnem časovnem in geografskem okviru ter z junaki, ki so pribežali k nam iz istih razlogov, pred nami razgrinja Ruski diptih.

Ratejeva se tokrat, v preteklosti je denimo že objavila delo Človek v času, ukvarja z življenjem ruske emigracije v Kraljevini SHS. Ni torej toliko nenavadno, da med pisanjem bolj kot literarnim sledi ... Journals: Traditiones (with Slovenian Academy of Sciences and Arts, from 1999 with Institute of Ethnomusicology): since 1972 (ZRC since 1996) Studia mythologica Slavica: since 1998: Serials: Opera ethnologica Slovenica: since 2003 Glasovi: since 1988 (ZRC since 2014) Research Centre.

Iz zgoraj predstavljene avtoričine historiografske drže, študija ne odraža celovite obravnave tega fenomena ... Uroš Dojčinović - ''Sa gitarom oko sveta'' DVD Mariborska zgodovinarka dr. Mateja Ratej v svoji novi knjigi Ruski diptih.

POVEZANE KNJIGE