Ljubimca z Vošnjakove ulice

Ljubimca z Vošnjakove ulice Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
DIMENZIJA
12,99 MB
IME DATOTEKE
Ljubimca z Vošnjakove ulice.pdf
ISBN
9307488030791

OPIS

Silva Ponikvar In Karel Destovnik Kajuh sta zagorela v ljubezni po novem letu 1942, konec februarja pa sta se resno povezala pri njej doma, na Vošnjakovi. Zaživela sta v vročični ljubezenski zvezi, ki je kljub stalni ogroženosti potekala dokaj mirno do konca leta 1942, in načrtovala skupno življenje v svobodi.Vojna in izdajstva so posegli v njuno zvezo, ki je bila dvakrat brutalno prekinjena s Silvinim zaporom, toda njuna ljubezenska zveza se je z nezmanjšano močjo potrjevala v ljubezenskih pismih in bežnih srečanjih v letu 1943. Kajuh je v tem času ustvaril svoje najboljše pesmi in jih pošiljal svoji zaprti Silvici.Izpisal ji je tudi poseben pesniški zvezek, ki je, skupaj s pismi in fotografijami, po njeni želji do konca vojne ostal zakopan pod češnjo na njenem domačem vrtu. Zaklad v pločevinasti škatli se je ohranil do danes.Preživelo je šestindvajset Silvinih in dvanajst Kajuhovih očarljivih pisem, ki jih prvič objavljamo v tej knjigi. Razbral in z opombami opremil jih je Mihael Glavan ter dodal še dokumentarno spremno besedo.

Ko je Karel Destovnik Kajuh pisal danes znamenite verze o ljubljeni ženski, ki naj mu odlomi en sam dehteč in bel češnjev cvet, ni imel v mislih kar katerekoli ženske. Pa tudi ne katerekoli češnje.

/19/431 Najprej mi oprosti, da sem bil zadnjič tako kratek!2 Bilo je pač tako, da ... Silva Ponikvar. Ljubimca z Vošnjakove ulice.

POVEZANE KNJIGE