Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma I.

Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma I. - Peter Stanković | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Peter Stanković
DIMENZIJA
8,19 MB
IME DATOTEKE
Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma I..pdf
ISBN
8371546385359

OPIS

V sedaj že razmeroma dolgi zgodovini slovenskega filma je nastalo okoli 250 celovečernih igranih filmov. Žal je tako, da jih je od teh tudi v Sloveniji sami poznanih zgolj nekaj (gre za priljubljene komedije kot so na primer Vesna, Ne joči, Peter, To so gadi, Kajmak in marmelada in podobno). Toda v resnici je v vsem tem času nastalo zelo veliko dobrih in zanimivih filmov. Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma I.: Slovenski klasični film (1931– 1988) torej poskuša to pomembno poglavje iz slovenske kulturne zgodovine iztrgati iz krempljev vsesplošne pozabe. Njena posebnost je zlasti temeljitost obravnave, saj gre za do sedaj najpodrobnejšo analizo slovenskih igranih celovečercev do leta 1988. Delo obsega 740 strani in kombinira podrobne analize posamičnih filmov, različne podatke in pričevanja, še nikoli uporabljeno vizualno gradivo, analizo zgodovinskih kontekstov in podobno v kompleksno a pregledno celoto, kjer pa predmet obravnave niso zgolj filmi sami. Ker je vsaka estetska artikulacija, se pravi tu film, že v jedru eden od načinov, kako neka kultura misli samo sebe, je namreč Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma I. obenem tudi refleksija slovenske kulture nasploh. Avtor na primer opozarja, da je v slovenskem filmu mogoče opaziti niz ponavljajočih se tematskih poudarkov, ki pričajo o nekaterih zagatah slovenskega simbolnega univerzuma. Med njimi sta odsotnost stabilnih junakov in izrazito nelagodje v urbanem okolju. Analiza kaže, da se slovenski film iz teh okvirov ne zna prebiti, je pa lahko vsaj spodbuda, da te zagate prepoznamo, reflektiramo in morda celo presežemo v resničnem življenju.

V nalogi želim predstaviti, kako je potekal proces nastajanja filma od ideje za prvi slovenski film do njegove premiere in njegov ogromen vpliv, ki je prisoten še danes. Ustvarjalci so se med snemanjem ves čas spoprijemali z Knjige Zgodovina slovenskega filma razodeva tudi nekatere zagate slovenskega simbolnega univerzuma.

stoletja, ko sta v kinodvorane prišla prva domača celovečerca V kraljestvu Zlatoroga (1931) in Triglavske strmine (1932). Z njegovim neuspehom so se Čapu vrata slovenskega in jugoslovanskega filma zaprla (tudi iz političnih razlogov in zaradi njegove odmaknjenosti od centrov tedanjega filmskega dogajanja, ustvarjanja in odločanja), tako da ni dobil v režijo nobenega celovečernega filma več, za Triglav film je posnel zgolj še dokumentarni film Piran (1965). Najnovejša knjiga Zdenka Vrdlovca, vplivnega slovenskega filmskega publicista, zahteva opozorilo: to ni integralna zgodovina slovenskega filma, temveč »samo« njen prvi del, ki pokriva obdobje od začetka filma pa do začetka šestdesetih let 20. stoletja.

POVEZANE KNJIGE