So z vilicami pisali

So z vilicami pisali - Marija Samec | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Marija Samec
DIMENZIJA
3,15 MB
IME DATOTEKE
So z vilicami pisali.pdf
ISBN
5089135352511

OPIS

Knjiga prinaša 555 etnoloških in drugih pripovedi z območja občine Grosuplje, ponekod pa seže čez občinske meje. Pripovedi nas popeljejo v svet pravljic, bajk in legend. Iz njih izvemo, kako so nastali jurčki, kako so kraji dobili ime, katerih strašljivih bitij so se ljudje bali, katere svetnike so klicali na pomoč, ko so jo potrebovali. V pripovedih spremljamo človeka od rojstva do smrti, izvemo, kako se dobijo otroci, kako odraščajo, se izobražujejo, poročijo, delajo in kako se poslavljajo s tega sveta. O znanih in manj znanih ljudeh so pripovedovali anekdote. Pogoste so šaljive pripovedi, saj so se včasih smejali tudi žalostnim rečem, da so tako lažje prestali težave. Vsa zgodovinska obdobja so pustila sledi v spominu ljudi, bolj so oddaljena, bolj nenavadne so zgodbe.Včasih so se ob zimskih večerih prebivalci cele vasi zbirali v eni hiši. Ob skupnem delu: ob predenju lanu, delanju zobotrebcev, papirnatih rož, zob za grablje so plesali, peli in si pripovedovali, kaj so videli, doživeli, slišali. Dober pripovedovalec je bil povsod dobrodošel, poslušali so ga, četudi je pripovedoval že večkrat slišane zgodbe, in če so bile šaljive, so se jim vedno znova smejali.

Additional information: Research Centre. of the Slovenian Academy of Sciences and Arts.

bajk in legend. Iz njih izvemo, kako so nastali jurčki, kako so kraji dobili ime, katerih strašljivih bitij so se ljudje bali, katere svetnike so klicali na pomoč, ko so jo potrebovali.

POVEZANE KNJIGE