Oče

Oče - Miljenko Jergović | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Miljenko Jergović
DIMENZIJA
9,91 MB
IME DATOTEKE
Oče.pdf
ISBN
6049276652213

OPIS

Očeta je žanrsko težko opredeliti: morda je roman, morda esej, morebiti so to spomini. Četudi je pisan po pravilih leposlovja, nič, o čemer Jergović pripoveduje, ni fikcija. Oče je nekakšna kratka zgodovina geopolitičnega prostora in tragedij, ki so avtorja pretresale od vekomaj, tako na osebni in družinski kot na nacionalni in kolektivni ravni. Pripoved, ki se začne dan po smrti pisateljevega očeta, je razmišljanje o minevanju, prepleteno z njegovimi spomini na otroštvo v Jugoslaviji sedemdesetih let, mladostništvo v osemdesetih in vojne na Balkanu v devetdesetih. S pripovedovanjem o očetu in širši družini Jergović namreč osvetli nekaj usodnih in absurdnih preobratov krvavega razpada Jugoslavije.Neobičajno, vznemirljivo in čustveno pisanje, popolno nasprotje vsemu, kar je eden najbolj branih sodobnih avtorjev z območja nekdanje Jugoslavije do zdaj napisal, je delo, v katerem Jergović bralca spusti najgloblje v svojo zasebnost. Govori o narodnostnih in osebnih izdajah, o bližini in zidu med očetom in sinom, o odpuščanju in neodpustljivem, o umiranju od tesnobe in strahu. Mestoma podoben zgodnji Handkejevi prozi je Oče kot kirurški poseg, ki ga avtor izvaja na sebi, v živo.

Film je na letošnjem 70. Berlinalu v sekciji Panorama prejel nagradi občinstva in ... A tudi če bi oče ostal brez sredstev in si jih ne bi bil sposoben pridobiti, ne bi imel prav nobenih možnosti, da bi se obesil na vaše premoženje, saj isti zakon določa, da polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neupravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega, kar je primer pri vas. Moj oče je narcis - samo on ve kdo si ti, tvoji občutki ne obstajajo, brez njega ne bi preživeli, samo on nas ima rad, nikjer mi nikoli ne bo lepše kot pri njemu, on je za nas vse naredil, mi smo krivi da je on nasilen, on je žrtev kot Kristus na križu in podobne pravljice. Mož in oče najinih otrok mi je strl srce, ves čas najine zveze me je varal.

KOŽ-m −rojen 1799 −zgodaj šel od doma, živel na polo samostansko, na pol vojaško Ž −slab učenec, veliko bral −preselili v Pariz −vpisal na Sorbono, da bi študiral pravo −bil na praksi pri nekem odvetniku, oče načrtoval, da mu bo kupil notariat The Match Factory, mednarodni distributer slovenske manjšinske koprodukcije Oče v režiji Srdana Golubovića, je prodal pravice za njeno prikazovanje v ZDA. Film, v katerem protagonista igra Goran Bogdan, bodo tako v prihodnjem desetletju Američani lahko gledali v kinih in preko platform videa na zahtevo, je pisala hrvaška tiskovna agencija Hina. O Božu Kovaču (Mihov oče) marsikaj v Wikipediji ni omenjenega ali pa je izbrisano.

POVEZANE KNJIGE