Mučenice

Mučenice - Želimir Periš | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Želimir Periš
DIMENZIJA
7,77 MB
IME DATOTEKE
Mučenice.pdf
ISBN
5191939377423

OPIS

Kdo so »mučenice«? Povsem mogoče je, da se ne boste identificirali z nobeno izmed njih in boste po prvih prebranih straneh še vedno ugibali, kdo sta mladi ženski, ki govorita v biblijskem jeziku; ali je bila žrtev »črne smrti« resnična zgodovinska osebnost in kaj v njeni zgodbi počnejo imena iz commedie dell\'arte; ali je veliki nemški filozof res kdaj kramljal s svojo kuharico; kdo je potnica na vlaku za Pariz, ki se razume na fiziko; kdo (ali kaj) je junakinja zgodbe, ki se sreča s srhljivostjo prostora brez težnosti; kdo so mučenice današnjih dni: posiljene, ponižane, prevarane, pretepene ...Periš piše o njih brez solzave patetike. Ženski liki iz vseh časov in z vseh koncev sveta, ki jih je z zavidanja vredno sposobnostjo empatije zasnoval moški iz Zadra, so iz mesa in krvi, ne brez napak; ob branju včasih pomislimo, da so tudi same pripomogle k temu, da se je njihova zgodba tako zasukala.Zbirka kratkih zgodb Mučenice osvešča.

V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini. Kulturo urejajo in vodijo redaktorice: Andreja Kočar, Nina Jerman, Melita Kontrec in Teja Kunst. Mučenice.

COBISS+ SICRIS ‒ informacijski sistem o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji Druge baze podatkov. COLIB.SI - podatki o slovenskih knjižnicah ... Colin Barrett MLADI VOLKOVI Marica Bodrožić TITO JE MRTEV Želimir Periš MUČENICE Stuart Evers DESET ZGODB O KAJENJU Geor Vse mučenice je Periš tenkočutno orisal skozi izrazito žensko percepcijo, delna izjema je lik pekove hčere Johanne, ki jo Periš postavi ob bok psihološko najbolj nenavadnemu moškemu liku v knjigi, po samotarskosti slovečemu filozofu Immanuelu Kantu. Nekateri jo vidijo kot Marilyn Monroe, drugi kot balkansko Madonno, saj je preigrala vse mogoče podobe in vloge: od seks simbola do zapeljivke, od Marije Magdalene do pretepene ženske in mučenice.

POVEZANE KNJIGE