Prekmurska slovenska slovnica

Prekmurska slovenska slovnica - Avgust Pavel | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Avgust Pavel
DIMENZIJA
9,27 MB
IME DATOTEKE
Prekmurska slovenska slovnica.pdf
ISBN
9645764539758

OPIS

Iz vsebine: … Podpisani s spoštovanjem vlagam svojo Prekmursko slovnico, ki sem jo pripravil za prekmurske šole, in sicer s prošnjo, da jo odobrite kot učbenik za prekmurske osnovne, srednje, poklicne srednje šole. Madžarsko izobraževalno društvo Slovenske krajine je jeseni 1941 predlagalo, da je treba nujno napisati in izdati prekmursko slovensko slovnico. Društvo me je izbralo za to delo, zato je prav, da mu predložim rokopis in upoštevam morebitne pripombe in nasvete. Prav zaradi tega sem tri izvode rokopisa izročil vodstvu Izpostave prvostopenjske uprave za javno šolstvo, ki bo svoje pripombe na željo tvojega Visočanstva dostavilo Visoko spoštovani Komisiji za šolstvo. Po mojem skromnem mnenju bi uradni recenzenti lahko bili univerzitetni profesor dr. István Kniezsa, univerzitetni profesor dr. László Hadrovics kot poznavalca splošnega slovanskega jezikoslovja ter rektor Dominikanske teološke visoke šole dr. Domonkos Ratnik (XIV. okrožje Szent Domonkos u. 3), titularni glavni direktor kraljevega šolskega okrožja Sándor Mikola, zunaj Budimpešte pa papeški prelat in kanonik dr. Ferenc Rogács (Sombotel), ki je objavil številna dela v prekmurščini. To so Prekmurci in znanstveniki, ki poznajo prekmurski slovenski jezik.Avgust Pavel je bil rojen 28. avgusta 1886 v Cenkovi in umrl 2. januarja 1946 v Sombotelu. Bil je prvi prekmurski znanstvenik, jezikoslovec, literarni zgodovinar, etnolog, pesnik in pisatelj, neutrudni kulturni posrednik med Madžari in Slovenci, zvesti sin dveh narodov."Prekmurski slovenski jezik je v moji slovnici prvič normiran in predpisan, zato se zavedam, da ni brez napak. Strokovnjakom se opravičujem zaradi teh neizogibnih začetniških težav in drugih nestrokovnosti." - Avgust Pavel

Maribor: Mednarodna založba Oddelka za slovanske jezike in književnosti, Filozofska fakulteta (Zora 100). 474 str.

Pod drobnogledom - Nagyító alatt: Távoktatás / Pouk na daljavo Kedves Nézőink, a mai Nagyító alatt című adásunk témája a távoktatás. Prekmurska slovenska slovnica / Vend nyelvtan nemškimi in madžarskimi narečji, ki se nadaljuje vse do danes, še posebej z madžarščino v prekmurščini, ki se govori na Madžarskem. Prekmursko narečje se je uporabljalo v liturgične in književne namene vsaj od konca 16.

POVEZANE KNJIGE