Podobe neupodobljivega

Podobe neupodobljivega - Sebastjan Vörös | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Sebastjan Vörös
DIMENZIJA
8,52 MB
IME DATOTEKE
Podobe neupodobljivega.pdf
ISBN
8197834247593

OPIS

Podobe neupodobljivega Sebastjana Vörösa (r. 1981) so poglobljena interdisciplinarna študija mističnega doživljanja. Avtor na zanimiv in kritičen način predstavi klasične opise mističnega doživljanja v različnih religioznih tradicijah ter sodobne nevroznanstvene raziskave, ki skušajo odkriti, kateri možganski deli so dejavni med mističnimi izkustvi. Pri tem se sprašuje, ali (in kako?) je o mističnih izkustvih sploh mogoče govoriti, ali jih je mogoče gojiti s posebnimi (meditativnimi) praksami, ali (in po čem?) se razlikujejo od psihopatoloških izkustev ter ali (in kaj?) nam lahko povedo o nas in svetu.Iz ovitka:Mistika in mistična izkustva veljajo v dobršnem delu sodobnega akademskega diskurza bodisi za ekstravagantni kuriozum, eksotično cvetico, ki uspeva le v ezoterični atmosferi duhovnosti in ima le malo opraviti z vsakdanjim življenjem, bodisi za obskurni monstruozum, groteskno mešanico vraževerja, čarovnije in iracionalnosti, ostalino prastarih predsodkov in mitične zavesti. Namen pričujoče razprave je z obravnavo različnih vidikov mističnega doživljanja – od nevroznanstvenih, ki so v zadnjih dveh desetletjih vzklila pod okriljem nevroznanstvene revolucije, preko fenomenoloških, s katerimi skuša natančneje očrtati doživljajsko krajino, skozi katero se vije mistika, do epistemoloških, v katerih obravnava vprašanje, ali in kakšno spoznavno vrednost imajo mistična doživetja – pokazati, da so tovrstna stališča napačna. Podobe razkrivajo številne zmotne predstave o mističnih izkustvih, odstirajo nove teoretsko-pragmatične poti za njihovo preučevanje in dokazujejo, da je mistika resda mračna, a ne mračnjaška, ali drugače, da se mistična izkustva razumu izmikajo, a ga ne ukinjajo. Nasprotno, s svojo preobrazbeno razsežnostjo ga dopolnjujejo in vpenjajo v okvir celobitne (ne-dvojne) vednosti, ki predhodi vsaki delitvi na »znotraj« in »zunaj«, »tukaj« in »tam«.

Berger, Vprašanja vere 34 (2011) Sonja Weiss, Zrcalo resnice 35 (2011) Adelma von Vay, Duh, sila, snov Sebastjan Vörös - Podobe neupodobljivega: Kognitivni, fenomenološki in epistemološki vidiki mističnih izkustev (2013), Igor Žunkovič - Katarza in vesoljska zavest (2013), Ana Bajželj Bevelacqua - Narava spremembe v janistični filozofiji (2013), Simona Klaus - Folklora v množičnih medijih na Slovenskem v obdobju od 1980 do 2010 (2013), Sebastjan Vörös - Podobe neupodobljivega: Kognitivni, fenomenološki in epistemološki vidiki mističnih izkustev (2013), Igor Žunkovič - Katarza in vesoljska zavest (2013), Ana Bajželj Bevelacqua - Narava spremembe v janistični filozofiji (2013), Simona Klaus - Folklora v množičnih medijih na Slovenskem v obdobju od 1980 do 2010 (2013), Mladi raziskovalec Raziskovalno področje Mentor. Špela Bezjak.

5,80 € Primerjaj Primerjaj. Prelistaj ... naslov dr.

POVEZANE KNJIGE