Zgodbe iz enega in drugega žepa

Zgodbe iz enega in drugega žepa - Karel Čapek | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Karel Čapek
DIMENZIJA
12,62 MB
IME DATOTEKE
Zgodbe iz enega in drugega žepa.pdf
ISBN
4101356878017

OPIS

Knjigi Zgodbe iz enega žepa in Zgodbe iz drugega žepa sodita med najboljša dela češkega literarnega velikana Karla Čapka (1890– 1938). Večinoma kriminalne zgodbe, katerih junaki so policijski komisarji, agenti, policaji, pa tudi poročni goljufi, zločinci in fanatični zbiralci, prinašajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Čapek je v njih pokazal vse plati svojega izjemnega talenta, saj ni samo sijajen pripovedovalec napetih zgodb, temveč tudi mojster paradoksa. Enkrat pokaže smisel za prefinjeno ironijo, drugič svoje razumevanje pravičnosti, ki ga ni mogoče ukleščiti v nobene zakone, tretjič napol resno in napol zabavljivo demonstrira novo psihoanalitično metodo, kako razkrinkati morilca ali prepoznati novinarja. Temelj vseh zgodb je iskanje pravice in pravičnosti, prežema jih fin humor in tipična čapkovska ironija. Karel Čapek je zgodbe s kriminalnim zapletom povzdignil v brezčasne male študije o človeški naravi.

Po zadnji raziskavi NIJZ iz leta 2011 jo je imelo ali pa je bilo zaradi nje zdravljenih 6,4 odstotka bolnikov v Sloveniji. Najpogostejše so okužbe sečil, pljučnice in okužbe ran. Vpleteni so številni dejavniki, na primer genetika, prehrana, telesna dejavnost, stres, spanje, dejavniki iz okolja in drugi, ki drug na drugega vplivajo v zapletenih povratnih zankah.

Večinoma kriminalne zgodbe, katerih junaki so policijski komisarji, agenti, policaji, pa tudi poročni goljufi, zločinci in fanatični zbiralci, prinašajo veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Lep primer enega iz med teh zakonov najdemo znova v pripovedki Sen kresne noči. To je zakon, ki pravi da imajo meščani (očetje) pravico prisiliti hčerko h poroki z moškim, ki je njim všeč.

POVEZANE KNJIGE