Soba pod gradom

Soba pod gradom - Robert Simonišek | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Robert Simonišek
DIMENZIJA
5,8 MB
IME DATOTEKE
Soba pod gradom.pdf
ISBN
6591893370353

OPIS

Roman Soba pod gradom Roberta Simoniška je po pesniških zbirkah in kratkih zgodbah prvo tovrstno delo avtorja. Glavni protagonist je priložnostni novinar in pisatelj, ki se znajde v majhnem provincialnem mestu, kjer se po nenavadnem ključu zadržuje več mesecev kar v hotelu. V mestu naleti na starega kolega, ki je eden izmed iniciatorjev protestov. Dnevna rutina na uredništvu lokalnega časopisa, kjer deluje občasno, občutek praznine, ki jo povzročijo negativni odgovori za službe, absurdni odnosi v malem mestu, najbolj pa srečanje s povzpetniškim kolegom in tekmecem iz študentskih časov, vzbudijo v njem plaz spominov, še najbolj na njegovo bivšo zvezo. Ta postane objekt njegovega premišljevanja in obsedene idealizacije, s čimer se protagonist vedno bolj odmika od resničnosti. Od premišljevanja ga sicer poskuša odvleči nova ženska, ki je v marsičem nasprotje bivše. Vendar mu je, vsaj v prvem delu romana, edina opora v mestu upokojeni in skrivnostni profesor, ki se iz neznanih razlogov preseli z Dunaja. Z njim pogosto filozofira o smislu življenju, filozofiji in o umetnosti. Glavni lik romana je vpet v mehansko vsakdanjost, prizadeva si, da bi povrnil dolg, ki ima tako konkretno kot simbolično funkcijo. Da bi končno poravnal račune mora iznajti način kako prodati edino premoženje, ki mu je preostalo – sliko slovenskega impresionista. Na tej poti se njegov vsakdan trga med tesnobnim zdaj in idiličnim nekoč, kar uvaja dvodelno strukturo romana, istočasno pa osvetljuje razliko med mladeničem in zrelim moškim, med »optimističnim obdobjem« in stanjem popolne družbene negotovosti. V zadnji tretjini se glavni lik odpravi v Rim, da bi se naposled pogovoril z žensko, o kateri še vedno premišljuje. Čeprav se v romanu križa več žanrov, gre v osnovi za tip ljubezenskega romana, ki kritično, marsikdaj ironično vpleta sodobno družbeno in kulturno-umetniško dogajanje ter klišeje, ki jih Simonišek nekonvencionalno presega s pomočjo (klasičnega) prvoosebnega pripovedovalca.

ehrana.si. 32,955 Followers · Product/Service.

človekove podle narave, njegove eksistence prav nič ne olajšuje. Nasprotno, voljo po spremembi, družbenem delovanju domala izkorenini, v isti sapi upravičujoč svojo letargijo. Gostilnica Hiša Pod Gradom.

POVEZANE KNJIGE