Poletje brez moških

Poletje brez moških - Siri Hustvedt | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Siri Hustvedt
DIMENZIJA
3,8 MB
IME DATOTEKE
Poletje brez moških.pdf
ISBN
5805027049056

OPIS

V romanu Poletje brez moških si podajajo roko načitanost, humor in provokativnost, vse to izreki prevarane ženske, ustvarjalke in, konec koncev, sočutne filozofinje. Vanje se zdaj lahko vpletemo slovenski bralci in bralke, se njenemu razumevanju moških in žensk – recimo bobu bob, feministično podloženemu, vendar brez zrna obsesivnosti – pridružimo, se mu posmehnemo ali pa se ob nekaterih, vedno teoretsko podprtih, odstavkih počutimo izzvane. Najpogostejša sodba o Siri Hustvedt je »najbolj izrazito ženski glas Amerike«, najpogostejši dodatek pa »žena Paula Austerja«. Romani ameriške pisateljice, pesnice, esejistke, predavateljice ženskih študij Siri Hustvedt, (1955) so prevedeni v devetintrideset jezikov, bili so nominirani za mnoge pomembne nagrade in so mnoge tudi dobili, med drugimi Prix Femina Étranger, v slovenščini pa nismo prebrali še niti vrstice njenega dela. Njena najbolj znana in prevajana dela so: The Blindfold (1992), The Enchantment of Lily Dahl (1996), What I Loved (2003), The Shaking Woman or A History of My Nerves (2010) in The Summer without Men (2011). Vsa njena dela postavljajo vprašanja o naravi identitete in percepcije. Skoraj obsesivno jo zanima raziskovanje spolnih vlog in odnosov med spoloma. V njenem leposlovju na nedogmatičen način odzvanjajo filozofi, sociologi, literarni teoretiki, ki so tudi temelj njenega nefikcijskega dela, od Romana Jakobsona, Lacana do Julie Kristeve.

V opombi je navedeno, da izraz namiguje na Karlove Vare, Krok pa je mitska oseba ... Brez moških na progi? Da, vsekakor! Pogodbe s SZS še ni podpisala. Sta pa, kot poudarjajo na obeh straneh, pogajalski strani blizu dogovora.

Vintidž, bebop, rockabilly slog in vse podobne izvedenke so seksi, uporniške in se jih lahko nosi na več načinov. Sodobno ameriško pisateljico in esejistko norveškega rodu Siri Hustvedt slovenski bralci jo poznamo po romanu Poletje brez moških, ki je v slovenskem prevodu Miriam Drev izšel leta 2013, v izvirniku pa dve leti prej. V oddaji Razgledi in razmisleki pa boste slišali njen esej z naslovom O branju.

POVEZANE KNJIGE