Parniki Jadrana na razglednicah

Parniki Jadrana na razglednicah - Mitja Lamut | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Mitja Lamut
DIMENZIJA
9,90 MB
IME DATOTEKE
Parniki Jadrana na razglednicah.pdf
ISBN
6212454862544

OPIS

Knjiga Parniki Jadrana pred bralce razgrinja delček zgodovine, ki se je dogajala okoli nas in v naši bližini – na Jadranskem morju. Prikazuje nam vrsto zgodb o usodah ladij, ki so plule ob vzhodni jadranski obali od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne, v času, znanem tudi kot »zlato obdobje potniških ladij«.Avtor je s pomočjo svoje obsežne zbirke razglednic, ki so v knjigi razporejene kronološko, po letih izgradnje ladij, predelave oziroma njihovega preimenovanja, opisal usodo več kot dvesto jadranskih parnikov, njihovih lastnikov, mornarjev in potnikov, ob tem pa lahko spremljamo tudi zgodovinski razvoj in politične ter gospodarske spremembe na vzhodni obali Jadrana. V tej knjigi so jadranski parniki prvič zbrani, obdelani in predstavljeni na enem mestu. Vsaka stran knjige opisuje po eno ladjo in njeno življenjsko pot od splovitve iz ladjedelnice do njenega konca, najpogosteje potopa ali razreza za staro železo. Pri tem je vsaka ladja predstavljena z izvirno razglednico, včasih tudi z dvema, iz obdobja, v katerem je plula. Ob razglednicah z motivi ladij so tudi podatki o času izgradnje in osnovni tehnični podatki. Nekaj ladjam, ki so plule pod zastavami več različnih ladjarjev ali so imele več imen, oziroma tistim, ki so pustile posebno sled v zgodovini jadranskega parniškega prometa, je avtor posvetil nekoliko več prostora in so opisane na več mestih v tej knjigi.Poleg razglednic ladij je v knjigi tudi mnogo pomembnih podatkov o ladijskih družbah, ki so v preteklosti delovale v našem prostoru, podana pa je tudi zgodovina potniškega ladjarstva na Jadranu. Avtor je odkril tudi nekatere do sedaj nepoznane lokacije potopljenih ladij, s čimer je dal pomemben prispevek k raziskovanju jadranskih globin.

11-15, 50, 54, 133; KAVREČIČ, Parni stroj in turizem na Primorskem, ref. 13, 326.

Vsaka ladja je predstavljena z izvirno razglednico iz tistih časov. Potem ko je zbiralec starih razglednic z morskimi motivi Mitja Lamut pred desetimi leti v svojem prvencu opisal svetovno potniško ladjevje, je te dni pri zagrebški založbi VBZ izšla njegova druga knjiga - Parniki Jadrana na razglednicah. V njej prikazuje 231 zgodb o usodah ladij, ki so plule ob vzhodni jadranski obali med Trstom in Kotorjem od sredine 19.

POVEZANE KNJIGE