Opera in drama

Opera in drama - Richard Wagner | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Richard Wagner
DIMENZIJA
5,31 MB
IME DATOTEKE
Opera in drama.pdf
ISBN
4887853883384

OPIS

Opera in drama (1850) je najpomembnejše in najobsežnejše estetskoteoretično delo skladatelja Richarda Wagnerja (1813-1883). V njem Wagner v živahnem, romantično slikovitem jeziku obravnava opero in naravo glasbe v zgodovinskem pregledu od začetkov opere preko Mozarta, Glucka, Webra, tja do Spontinija, Meyerbeera, Rossinija in Berlioza; razpravlja o gledališki igri v Shakespearovem in Racinovem času in naravi dramskega pesništva od stare Grčije, preko srednjeveških pesnikov, pa vse do Goetheja in Schillerja, s posebej zanimivo obravnavo Ojdipovega mita; analizira Beethovnovo 9. simfonijo; v sklepnem delu ponuja možnosti za preplet pesništva in glasbene umetnosti v drami prihodnosti. V Operi in drami je Wagner konkretiziral in natančneje nakazal pot k uresničitvi svojega znamenitega koncepta celostne umetnine, obenem pa ta spis pomeni zasnovo njegovega kasnejšega glasbenodramskega ustvarjanja. To delo, ki ga je Richard Strauss imenoval kar „knjiga vseh knjig o glasbi“, je mogoče brati tudi kot visoko literaturo, do kraja prežeto s pristnim duhom romantike. Knjigo dopolnjujeta dva dodatka: prevod Wagnerjevega pisma Mathildi Wesendonck (z dne 30. maja 1859) in prevod članka »Tematska vloga aliteracije v Wagnerjevem Prstanu« Jeffreyja Bullerja. Knjiga je opremljena s 25 stranmi slikovnih prilog, ki vsebino osvetljujejo tudi z vidika Wagnerjevega osebnega življenja, in več kot 200 opombami pod črto.

In some operas the music is continuous throughout an act; in others it is broken up into discrete pieces, or "numbers," separated either by recitative (a dramatic type of singing ... Tako je knjiga Opera in drama v slovenskem prevodu, katerega podpisuje Simon Širca, nekako še vedno primer razumevanja glasbene zgodovine skozi besede tistih, ki so imeli v njej in o njej kaj povedati. Richard Wagner ni bil le snovalec nove glasbe, temveč tudi njen premišljevalec.

februar, slovenski kulturni praznik, pripravljajo naslednje dogodke na spletu. Več o tem.

POVEZANE KNJIGE