Brezdanji val

Brezdanji val - Alen Širca | Menschenrechtaufnahrung.org Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja PDF, TXT, FB2. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja ePUB. Bitja enega dne. Grki in skrivnost obstoja MOBI. Knjiga je nastala leta 2020. Poiščite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Alen Širca
DIMENZIJA
3,1 MB
IME DATOTEKE
Brezdanji val.pdf
ISBN
6871336730404

OPIS

Izvirna znanstvena monografija Alena Širce (r. 1981) je sad njegove doktorske disertacije. Avtor je za knjigo svoje študijsko delo sicer temeljito predelal in ga dopolnil z nekaterimi novimi poglavji. Monografija Alena Širce obravnava zahodno mistiko od vzhodnih (semitskih) korenin do konca srednjega veka. Gre za sintetično, a vendar poglobljeno literarnozgodovinsko delo, ki na znanstven, a vendar hkrati tudi živ in stilno razgiban način prikazuje genezo, razvoj in vrhunec mističnega izročila, ki ga je izoblikovalo zahodno krščanstvo, čeprav ne nasploh, temveč prek odlikovanega literarnega koda, pesništva. Delo je izvirno že zato, ker nastanek krščanske mistike in njene poezije postavlja v judovsko okolje. Šele pozneje se je na podlagi patrističnih teoloških in filozofskih nastavkov razvila specifična zahodna (latinska) mistična tradicija. Čeprav je v strokovni literaturi obveljalo mnenje, da od konca antike do visoke srednjega veka (12. stoletje) na Zahodu skoraj ni bilo mističnih besedil (t. i. mračni srednji vek), avtor to mnenje postavi na laž in pokaže, da v liturgičnih pesniških besedilih lahko zlahka najdemo očitne sledove mistične izkušnje. V zadnjem delu knjige, ki obsega visoki in pozni srednji vek, avtor s filološko pronicljivostjo sledi bogastvu krščanskega mističnega pesništva v ljudskih jezikih (nemščina, flamščina, angleščina, italijanščina itn.) in opozarja na visoko literarno vrednost teh največkrat pozabljenih in spregledanih besedil.Monografija pa je ne nazadnje pomembna tudi za slovensko literarno vedo in zgodovino na splošno, saj v sklepnem delu načne vprašanje o začetkih slovenske religiozne poezije in mističnega pesništva, ki je nastajalo na naših tleh. Poleg analize nekaterih temeljnih besedil zgodnje slovenske literature opozarja tudi na nekatere metodološke napake starejše literarne vede.

V njem se osredotoča tudi na mistične poezije, ki so vzniknile v srednjem veku v ... Brezdanji val. Geneza mističnega pesništva na Zahodu Alen Širca KUD Logos, zbirka KUD Logos, 2013, m.

Mehka vezava, 565 strani. Knjiga je v odličnem stanju.

POVEZANE KNJIGE