Česa se ne da kupiti z denarjem

Česa se ne da kupiti z denarjem - Michael J. Sandel | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Michael J. Sandel
DIMENZIJA
3,34 MB
IME DATOTEKE
Česa se ne da kupiti z denarjem.pdf
ISBN
4193416029175

OPIS

Ali naj otrokom plačujemo, da bodo brali knjige in dobivali dobre ocene? Ali naj korporacijam dovoljujemo, da kupujejo pravico do onesnaževanja ozračja? Ali je etično, če plačujemo ljudem, da preizkušajo tvegana nova zdravila ali darujejo organe? Kaj pa najemanje plačancev, da se bojujejo v naših vojnah? Dražba vpisnih mest na elitne univerze? Prodajanje državljanstva priseljencem, ki so za to pripravljeni plačati?V knjigi Česa se ne da kupiti z denarjem se Michael J. Sandel ukvarja z enim največjih etičnih vprašanj današnjega časa: ali je kaj narobe s svetom, kjer je vse naprodaj? Če je, kako lahko tržnim vrednotam preprečimo dostop do področij življenja, kamor ne spadajo? Kakšne so moralne meje trga?V zadnjih desetletjih so norme na skoraj vseh področjih življenja – medicine, izobraževanja, vladanja, zakonodaje, umetnosti, športa, celo družinskega življenja in medsebojnih odnosov. Sandel trdi, da smo skoraj nezavedno spolzeli iz položaja, ko smo imeli tržno gospodarstvo, v položaj, ko smo tržna družba. Pa si res želimo biti v njej?Avtor nas izziva z osnovno razpravo, ki bi jo v našem tržno usmerjenem času morali imeti: kakšna je ustrezna vloga trga v demokratični družbi in kako lahko zavarujemo moralne in državljanske dobrine, ki jih trg ne spoštuje in jih z denarjem ni mogoče kupiti?

Sandel ukvarja z enim največjih etičnih vprašanj današnjega časa: ali je kaj narobe s svetom, kjer je vse naprodaj? Če je, kako lahko tržnim vrednotam preprečimo dostop do področij življenja, kamor ne spadajo? Kakšne so moralne meje trga? Česa se ne da kupiti z denarjem : moralne meje trga. Sandel, Michael J.

Še najmanj sem si, recimo, ob razmišljanju o sreči kdaj želel kak zadetek na loteriji. Seveda bi mi tak posrečen denar prišel prav, vendar tistega, kar me zares osrečuje, se z denarjem gotovo ne da kupiti. Harvardski profesor dr.

POVEZANE KNJIGE