Breme črnega človeka

Breme črnega človeka - Basil Davidson | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Basil Davidson
DIMENZIJA
6,89 MB
IME DATOTEKE
Breme črnega človeka.pdf
ISBN
6003398886533

OPIS

Naslov knjige je odgovor na Kiplingovo poemo Breme belega človeka, v kateri avtor pojasnjuje, kaj je »dolžnost« belcev: da vladajo neevropskim ljudstvom in jih kulturno »razvijajo«. Eric Hobsbawn je za knjigo Breme črnega človeka rekel, da je to izjemno pomembna knjiga, »ki ne govori zgolj o Afriki, temveč o etničnosti, o nacijah in o problemu, kako kjer koli na svetu živeti skupaj v družbi«. Avtor raziskuje dediščino imperializma v Afriki in propad postkolonialnih nacionalnih držav (kruti diktatorski režimi, množična revščina in še večji prenos bogastva v industrializirani svet). Krizo pripiše temu, da so države slepo prevzele evropske modele vodenja in zanikale svojo preteklost. Tribalizem je bil po njegovem v Afriki pogosto dober in je vplival na nastanek naprednih civilnih družb, ki sta jih spodkopali tuja vladavina in imperialna delitev. Rešitev vidi v »taki ali drugačni politiki participacije« (Ekonomska skupnost zahodnoafriških držav, Konferenca za južnoafriško sodelovanje) in se zavzema za »participatorne strukture v širokem regionalnem okviru«. Zanimive so primerjave vzrokov afriške krize z vzroki v Srednji in Vzhodni Evropi od 1918 do danes. * Basil Davidson (1914-2010) je bil britanski novinar in zgodovinar, eden najbolj vplivnih afrikanistov, napisal je več kot 20 knjig o afriškem kolonializmu in gibanjih za osvoboditev. Zanimivost: med drugo svetovno vojno je bil vodja skupine za posebne operacije za Jugoslavijo in je preživel velik del časa med jugoslovanskimi partizani (glej Davidsonov članek v prilogi). O tem je napisal tudi knjigo Partisan Picture.

Truplo v knjižnici Agatha Christie. SVETOVNA KNJIŽEVNOST kriminalni romani.

Posvečamo se avtorjem, ki so pomembno zaznamovali afriško postkolonialno miselnost in s tem tudi afriško literaturo. V tokrajšnem srečanju bomo v središče pogovora postavili knjigo Breme črnega človeka (Založba/*cf., 2012) britanskega zgodovinarja in enega najbolj vplivnih afrikanistov ... Basil Davidson: Breme črnega človeka (Cf, 2012) Naslov knjige je odgovor na Kiplingovo poemo Breme belega človeka, v kateri avtor pojasnjuje, kaj je »dolžnost« belcev: da vladajo neevropskim ljudstvom in jih kulturno »razvijajo«.

POVEZANE KNJIGE