Slučaji usode

Slučaji usode - Pavlina Pajk | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Pavlina Pajk
DIMENZIJA
12,1 MB
IME DATOTEKE
Slučaji usode.pdf
ISBN
5839146956773

OPIS

Roman Slučaji usode, prvič objavljen davnega leta 1897, je zgodba o Malvini, pogumni in močni ženski devetnajstega stoletja. Njen mož, sicer baron in vodja plinarne, je v resnici goljuf in kockar, ki okrade lastno tovarno in izgine neznano kam.Malvina se brez vsega, le z otrokom in skrbmi, zateče k materi, potem pa sklene, da si bo usodo krojila sama! Ampak njena pot do sreče ni lahka, je polna preizkušenj, pasti in »slučajev usode«.Pavlina Pajk (1854-1901), pozabljena slovenska pisateljica, je bila med bralkami svojega časa izjemno priljubljena. Mnogi takratni kritiki pa je niso cenili. Kako to? Ker ni sledila naturalistom ali ker je s svojim pogumnim in obsežnim opusom predstavljala resno konkurenco moškim peresom? Ker je bila nadarjena, vztrajna in - samosvoja?Pavlinine romane so nekoč primerjali z deli nemške pisateljice Marlitt. Kaj pa danes? Mogoče nas Pavlinina zgodba o dobrosrčni lepotici spomni na same mojstrice peresa … na slavno Charlotte Brontë in njeno Jane Eyre ali pa na katero izmed priljubljenih dam sodobnih ljubezenskih romanc.

april 1854, Pavia, Italija, † 1. junij 1901, Ljubljana. (Slučaji usode, 330); "/T/ega ni bil nikoli zapazil, da njena neumorna pridnost, ki je bila skoro strasti podobna, ni prihajala iz notranjega nagiba, iz samočistega deloljubja, ampak iz samosilja, češ, da bi si z delom in skrbmi prikrivala svojo dušno praznoto." (Dušne borbe, 23). Slučaji usode nezrelo delo, a hkrati dodal, da si je edina od naših literatov tedaj upala prikazovati srednjeevropsko plemiško-buržoazno družbo in da kritiki ob iz-idu leta 1897 ne bi smeli spregledati, da je bila osebnost glavne junakinje Malvine vendarle »živa v literarnem in družbenem pogledu kot upodobitev avtoričinega Roman Slučaji usode je bil prvič objavljen že leta 1897, je zgodba o Malvini, pogumni in močni ženski devetnajstega stoletja.

Več informacij PAJK, Pavlina Slučaji usode / Pavlina Pajk ; [priredila, posodobila in uredila Mateja Črv Sužnik]. - 1.

POVEZANE KNJIGE