Pot v Wigan

Pot v Wigan - George Orwell | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
George Orwell
DIMENZIJA
10,42 MB
IME DATOTEKE
Pot v Wigan.pdf
ISBN
4324422109953

OPIS

»Pot iz Mandalaja v Wigan je dolga, in razlogi, da jo človek ubere, niso takoj jasni.« Res je, še posebej če življenjsko zgodbo tega pogumnega in pokončnega moža poznamo zgolj površno, njegov obsežni opus pa predvsem po zadnjih dveh delih, Živalski farmi in romanu 1984.Pot v Wigan je Orwellova pot v Damask. Ne le zato, ker ga je leta 1936 pripeljala med brezposelno delavstvo v severnoangleških revirjih in do stališča, da edino socializem pomeni svobodo in pravičnost, temveč tudi v umetniškem smislu. Po treh ne preveč uspelih romanih je namreč v tem delu prvič zazvenel prepoznavni glas enega največjih piscev dokumentarne proze in esejistike 20. stoletja.Pot v Wigan s svojim natančnim opisovanjem revščine in ostro polemičnostjo o razlogih zanjo še vedno buri duhove, kot jih je ob nastanku. Orwella pa je pot že nekaj tednov po oddaji rokopisa odpeljala v antifašistične strelske jarke Katalonije, kjer je spomladi 1937 tudi doživel njegov izid.

Toda preden gremo z letom 1936 v Wigan, moramo skočiti v prihodnost. Nekaj let po drugi svetovni vojni je Orwell izdal slavni knjigi Živalska farma in 1984 , ki ju je verjetno prebral skoraj vsak nadobuden mladi intelektualec. Moja pot v Wigan.

Njuno sodelovanje pri prevajanju se je nanašalo na rudarska poimenovanja in izraze ter primerjavo med angleškimi in slovenskimi razmerami, v katerih so živeli rudarji v času, ko je Orwell pisal to knjigo. Foto: Polifemus Foto: flickr.com. Kakšno je pesniško pohajkovanje Andraža Poliča po Ljubljani, Pragi in New Yorku v zbirki Ona je mesto? Kako je Cristóvao Tezza v romanu Večni sin leposlovno upodobil otroka z Downovim sindromom?Kako je George Orwell v knjigi Pot v Wigan popisal svoje raziskovanje nižjih družbenih slojev in kako je Janko Brejc pred desetletji razmišljal o Avstrijskem ... 036 Membranje: pot v Wigan s Tino Mahkota.

POVEZANE KNJIGE