Zgodovina Italije

Zgodovina Italije - Pierre Milza | Menschenrechtaufnahrung.org Z veseljem vam predstavljamo knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja, napisal Mauro Bonazzi. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v PDF, TXT, FB2 ali kateri koli drugi obliki, ki je možna na menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Pierre Milza
DIMENZIJA
7,78 MB
IME DATOTEKE
Zgodovina Italije.pdf
ISBN
1388839640061

OPIS

Zgodovina Italije je po mnenju mnogih zgodovinarjev najboljše zgodovinsko delo o tej deželi. Zajema široko zgodovino Apeninskega polotoka od Etruščanov do današnjih dni. Sam v sklepu knjige pravi: »Neizpodbiten je velikanski italijanski prispevek k zgodovini Evrope in kulturni dediščini človeštva. Ne bom ponavljal seznama teh dobrin. Niti palca prostora ni na Apeninskem polotoku, ki ne bi nosil sledov tridesetih stoletij pred »sedanjim časom«, kot mu pravimo, in ki v grobem obsega petdeset ali šestdeset zadnjih let. V tem kratkem obdobju vidimo Italijo, ki se iz porušenosti in nerazvitosti takoj po vojni – ki ju opisujeta Malaparte v Koži in De Sica v Sciuscii – dvigne na položaj sile med sedem najbogatejših dežel na svetu. Za to je naredila več »čudežev«: bliskovit industrijski vzpon v petdesetih letih; izhod iz krize, ki ga nekateri po dveh naftnih »šokih« leta 1973 in 1979 povzdignejo na raven »zgleda« za vso Evropo; politični čudež, ko se je kljub napadom teroristov vseh vrst in mafijskih organizacij znala upreti skušnjavi, da bi posegla po avtoritarnosti. In vse to kljub nestabilnosti, korupciji, nasilju, nesposobnosti, da bi uvedla močne politične in upravne institucije. Bili so časi, ko so se v drugih deželah, zlasti v Franciji, radi norčevali iz pomanjkljivosti in napak italijanske družbe. Italija je »stara dežela«, ki je v treh tisočletjih zgodovine doživela drame in krize in jih je vedno znala premostiti. S čimer smo spet pri Karlu V. in Micheletu: »ob vsem svojem trpljenju, strankah in revolucijah je dala svetu veličastje svoje civilizacije.«

stoletja datoteka Zgodovina Slovenije - SIstory Zgodovina Avstrije. Avstrija ima tako kot večina evropskih držav nadvse burno zgodovino.

št., medtem ko se zgodovina današnje države na tem ozemlju začenja z dogodki in razmerami, ki so privedli do nastanka republike leta 1946 iz Kraljevine Italije, kot končni rezultat procesov, ki so trajali več stoletij. Zgodovina ljudstev, ki so v prejšnjih dobah živela na ozemlju današnje Italije in ki so v ... Zgodovina Italije se začenja z nastankom mesta Rima v osmem stoletju pr.

POVEZANE KNJIGE