Proti filozofiji

Proti filozofiji - Jure Aleksejev | Menschenrechtaufnahrung.org Preberite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v vašem brskalniku. Prenesite knjigo Enodnevna bitja. Grki in skrivnost obstoja v formatu PDF, TXT, FB2 na vašem pametnem telefonu. In še veliko več menschenrechtaufnahrung.org.

INFORMACIJE

AVTOR
Jure Aleksejev
DIMENZIJA
12,90 MB
IME DATOTEKE
Proti filozofiji.pdf
ISBN
3370343561921

OPIS

...Nihče mi ni znal pokazati, v čem točno je filozofija tako dobra, da si zasluži tak privilegiran položaj. Ko sem želel videti velika filozofska dela, primerljiva z velikimi dosežki znanosti nisem nikoli dobil v roke materialnega predmeta, ki bi ljudem lajšal življenje, ali opisa genialnega postopka, ali impresivne naprave; temveč so me usmerili v besedilo, ki naj bi vsebovalo velike, vendar povsem teoretične prispevke. In po pravilu so se ta besedila izkazala za zapletena in dolgočasna (sicer ne vedno, ponavadi pa), ter pogosto skregana z drugimi besedili enake (pripisane) pomembnosti, z dognanji znanosti, včasih pa celo sama s sabo. Ko so se mi zdeli določeni sklepi šibki in sem zahteval materialne, eksperimentalne dokaze, je vame bruhnila množica besed, ki so bile enako umetelno zapletene in enako majave, kot tisto, kar naj bi podpirale. Seveda sem že kmalu ugotovil, da lahko sam z nekaj vaje tako besedno poplavo ustvarim tudi takrat, ko nimam dejansko nič za povedati in pogosto sem zabaval prijatelje z iskanjem »filozofskih« implikacij v običajnih predmetih ali apliciranju umetniško-kritičnih teorij na časopisne članke in pogrošno literaturo.Vse to me je napeljalo na misel, da je svet filozofije nekaj, kar ni osnovano na svoji dejanski koristnosti ali potrebnosti, temveč izvira bolj iz agresivnosti svojih avtorjev, efekta cesarjevih novih oblačil, ter posledičnega zavračanja vsakršne kritike tega področja.“ (Jure Aleksejev, iz Uvoda)

Naj navedem zgodovinski protiprimer, ki bo pokazal, da ima predsednik vlade preprosto kar nekaj smole: vzemimo namesto filozofa za pričo raje zdravnika, ki ga ima bistveno raje. Proti filozofiji...Nihče mi ni znal pokazati, v čem točno je filozofija tako dobra, da si zasluži tak privilegiran položaj. Ko sem želel videti velika filozofska dela, primerljiva z velikimi dosežki znanosti nisem nikoli dobil v roke materialnega predmeta, ki bi ljudem lajšal življenje, ali opisa genialnega postopka, ali impresivne ... filozofiji filozofije rodilnik filozofije filozofij filozofij dajalnik filozofiji filozofijama filozofijam tožilnik filozofijo filozofiji filozofije mestnik filozofiji filozofijah filozofijah orodnik filozofijo filozofijama filozofijami Na svojem normnem krogu smo ugotovili, da je kuga varčnejša, če se povečuje prevožena razdalja, oziroma je varčnejša v vseh vidikih, če C5 aircross nima polne baterije.

Atenski licej je ime dobil po svetišču, posvečenem bogu Apolonu, ki se je imenovalo Lykeos in je bilo približno dve stoletji starejše kot sama šola, ki jo je Aristotel zapustil leta 323 pr. n.

POVEZANE KNJIGE